Цветанов: Ако считате, че съм дошъл да лъскам имиджа на партията, съжалявам
Цветанов: Ако считате, че съм дошъл да лъскам имиджа на партията, съжалявам / cнимка: Sofia Photo Agency, архив

Има ли проблеми в партийните структури на ГЕРБ и защо се стигна до оставката на Лъчезар Иванов - разговор с вицепремиерът Цветан Цветанов в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия.

Добро утро. Надявам се, че не ни се сърдите много. Защото от нас започна цялата история с Лъчезар Иванов и това доведе до трусове в партията.

По-добре е да има подобни трусове, ако има подобни ситуации. Ние видяхме, че имаше реална ситуация и смятам, че това беше правилното решение. Колкото по-рано се изчисти подобен конфликт или подобни факти, които излизат в публичното пространство, толкова по-добре за една партия. Това е един оздравителен процес. Недейте да смятате, че партиите в България са увити в целофан и нямат абсолютно нищо, което би могло да бъде като замърсяване на цялостния избор на една партия.

Искате ли да ни кажете как в крайна сметка се случи всичко, защото има теории по въпроса? И аз съм извадил тук една статия във вестник „Труд", която казва, че до 10.30 ч. вчера сутринта Лъчезар Иванов нямал никакво намерение да сдава който и да е пост, научи „Труд". Предната вечер на редовно заседание на депутатите от ГЕРБ той се оправдал пред колегите си, че репортажът по „Нова телевизия" е бил постановка. Иванов на няколко пъти се е опитвал да привлече на своя страна вътрешния министър Цветан Цветанов с думите, че много се радва, че и той е на заседанието, за да чуе истината. Каква истина се опитваше да ви каже г-н Иванов?

Вижте, всяка една партия, а и все пак се намираме в едно демократично общество, всеки има правото да каже своята версия за всичко, което се случва или с него...

Каза ли ви той, че е постановка това нещо?

Не, това, което беше, неговото изказване беше предимно във фокус за служителката, която е била при него в здравната комисия, и оттам вървеше защитната теза. Но естествено, че това, което той е направил с обаждането за журналистката от „Нова телевизия" и доколкото знам, че е имало обаждане въобще в телевизията, естествено е, че това доста усложни цялостната ситуация. И в тази посока разговорите, които бяха проведени между премиера и Лъчезар Иванов, и аз също разговарях с него вчера, се стигна до извода, че той да си подаде оставката и той го направи.

Добре, да ви питам по друг начин. Ако Ваньо Танов не беше казал вчера тези неща в нашето студио, щеше ли да последва оставка на Лъчезар Иванов? Защото тук беше това вече допълнително разкритие за сериозно лобиране за един човек.

Ваньо Танов просто каза нещо, което се е случило преди много месеци. Така че в тази посока...

Вие знаехте ли го това?

Не, аз специално не съм го знаел това. Така че в тази посока това беше удобен момент да се извади от вътрешния джоб. Но като цяло всичко, което се случи, и всичко, което беше провокирано във взимането на такова решение, предполагам, и за Лъчезар Иванов, ако то не беше взето, щеше да бъде взето политическо решение от изпълнителната комисия, беше само и единствено водено от разкритията, които бяха направени от Нова телевизия, и то по-специално от журналиста, който беше заснел статуса на един митничар и оттам вече връзките и обажданията, които бяха от Лъчезар Иванов.

А имате ли представа дали г-н Танов е съгласувал вчерашното си идване тук при нас с министър-председателя? Защото тук откривам едно интересно изречение: след интервюто на Танов, в скобки, за което се твърди, че било съгласувано с премиера, заместник-шефът на парламента получил телефонно обаждане от Цветан Цветанов.

Не. Разговорите, които водихме и с премиера предишната вечер, след заседанието на изпълнителната комисия, и това, което... след заседанието на парламентарната група, извинявайте, разговорите, които бяха водени, че на следващия ден Лъчезар Иванов, разговорите, които ще се водят с него, трябва да бъдат в тази посока. Не можем да си позволим лукса подобни лица, които и да са те, по този начин да се държат с медиите. Защото, вижте, потискането или ограничаването на журналистическата свобода означава доста неприятности за демокрацията. И в тази посока смятам, че сме абсолютно адекватни на ситуацията и решенията, които се взимат.

Да ви питам още няколко неща, свързани наистина чисто...

Но, ако ми позволите, тук да ми позволите, защото чуваме в публичното пространство много желаещи, много провокатори, много инициатори на това да се върви докрай и т.н., и то по-специално от парламентарно представени партии, които са днес в българската опозиция, в българския парламент.

Да, те ви призоваха г-н Иванов да напусне парламента.

Но нека все пак да погледнем в тези 20 години дали има подобна ситуация, а такива ситуации е имало в годините назад, и решенията, които се взимат, и вътрешното убеждение на човека, който си подава заявлението за освобождаване от заеманите досега негови постове. Така че в тази посока, ако се върнем в скандала, който се завихри около Румен Овчаров, ако си спомняте, с едно писмо Р. Овч. и т.н., имаше една смяна от министерския пост и оглавяването на бюджетната комисия в 40-ото Народно събрание. Скандалът, който беше с Корнелия Нинова, след това нямаше никаква санкция от партията, а имаше единственото вдигането й в позиция, оглавяването на борда за „Булгартабак". Така че това са неща, които са важни да се припомнят и още повече пък хората, които ги говорят, какъв трябва да бъде моралът и как трябва да се държат в политиката политиците и дадена политическа формация.

Да, даже аз си спомням едни цитат на г-н Кутев, който каза, че в сравнение с Бойко Борисов, г-н Иванов бил като първолак в това обаждане и опит за действие върху медиите, но да не ви карам сега да го коментирате, защото...

Демокрацията е затова - всеки да казва своето мнение. Аз смятам, че зрителите и хората са тези, които преценяват всеки един по поведението, по това, което постига като резултати от това, което прави, и, разбира се, че в политиката могат да се чуят много крайности в едната и в другата посока. Но в края на краищата хората са тези, които преценяват, а и чрез вас, може би вие давате пък и една обективност на всичко това, което се случва като процеси в държавата.

Исках да ви върна на темата за ГЕРБ една година след като спечелихте изборите. Променя ли по някакъв начин властта хората, които са вътре във вашата партия? Защото ставаме свидетели на по-леки и по-силни трусове, някои неща ви разклащат повече, някои по-малко.

Вижте, една партия, и когато тя е много голяма, много силна, естествено е, че има много повече предпоставки някъде да има някакво залитане от някой от нейните членове или от изборните длъжности, които те си избират. Това, което обаче е важно, че трябва да имаш политическата воля и това, което сме го казвали - че който прекрачи съответната граница, ще бъде санкциониран от партията чисто политически. И естествено, че с договорите за открито управление, които бяха подписвани, ние знаехме, че те нямаха юридическата стойност, но те имат морален ангажимент. Аз смятам, че това на моменти е много по-силно и много по-тежко
като санкция, отколкото всичко останало, които би могло да се предприеме от гледна точка на юридическа гледна страна. Така че за мен това, което мога да ви кажа една година по-късно, да, може би на моменти някъде има някой, който си е повярвал или е сметнал, че тази партия е като всички останали, които са били досега. И всеки, влизайки в някакъв пост, назначавайки го на дадено определено място, той ще може да реализира лични икономически интереси или ще може да реализира нещо, което да е свързано с лобиране или търсене на някакви...

Такъв ли беше случаят с Дани Каназирева в Пловдив? Тя беше между другото вчера в нашето студио и направи доста неприятни паралели между ГЕРБ и партии, които помним отпреди 1989 г.

Ами, вижте, Дани Каназирева като всеки един, така също и аз, и всеки един, който е бил в партията и е избиран на някаква длъжност като общински съветник, кмет или депутат, или министър, е могъл да реализира собствените си убеждения самостоятелно. Когато обаче...

Е, тя твърди, че не много самостоятелно могат да се реализират нещата в ГЕРБ.

Не, не, само да довърша. Не, аз говоря не за ГЕРБ, аз говоря за лично да реализираш, защото законът позволява както и за независим депутат да бъдеш, както и независим общински съветник, както и кмет независим, подкрепен от определени формации и т.н. В голямата си част, дори и аз се слагам в това число, в началото почти никой не вярваше на нещо ново, което би могло да се роди като политическа формация. Всички повярваха и всички желаеха Борисов да направи политическа формация, нали така? Всеки един, особено в изборите 2007 г., вие знаете, че евроизборите бяха първите избори, които бяха проведени. Това бяха точно два месеца, след като излезе регистрацията на ГЕРБ. Тя излезе март месец, май месец ние бяхме вече в изборите, които се провеждат. Въпросът е, че всеки един, който не се съобрази, и всеки един не погледне откъде е тръгнал, как е станал, какво е казал, че ще прави за тази партия, това означава, че някои са загубили чувството си за твърдо стъпване на земята и оттам вече започват да придобиват някакво самочувствие, защото...

А не ми казвате конкретните прегрешения на Каназирева.

Значи, вижте, тук са чисто политически. Тук са чисто... залитането й в една или в друга посока, където върви в реализирането на политики на други политико-икономически интереси. Така че в тази посока за Дани Каназирева... нейното
отстраняване от партията трябваше да бъде взето септември месец, но поради...

Понеже вие казвате, че тя е нанесла много повече щети на партията, отколкото например Лъчезар Иванов. Това е странно и се опитвам да си обясня какво всъщност тя е направила. Хайде аз да ви задавам по някакъв начин въпроси и да се опитам да гадая, защото вие не искате да ми кажете директно. Имало ли е примерно случай тя да отиде и да каже на някого, че я праща Бойко Борисов с идеята да се направи еди-какво си, а такъв разговор да не е воден?

Имало е случай, когато са казвали хора, че има неща, които не са редни, и не са смятали, че може да бъдат реализирани от политическа партия ГЕРБ. Но понеже всичко това е споделяно от хора, които обаче по никакъв начин не са участвали в някакво разследване, аз не бих искал да конкретизирам конкретни примери. А и сами разбирате, че една партия не би могла да се превърне в разследваща полиция или в разследващ орган, който да документира престъпната дейност на всеки един, който...

Факт, ама, за да я изключите, значи сигурно имате някакви доказателства ...

Да, но всеки, който нарушава авторитета на партията, и всеки един, за когото се говори сред обществото, че всъщност участва в политико-икономически интереси, естествено е, че политическото ръководство на една уважаваща себе си партия, една партия, която днес и управлява страната, има политическата воля да променим цялостното статукво, което се случва от 20 години, естествено е, че такива решения ще бъдат част от функционирането на една нова, модерна  дясноцентристка партия.

Не искате да ми кажете нищо конкретно?

Ами, не смятам, че е толкова важно да се коментира нещо, което да бъде по същество, защото...

Не, защото тя отхвърли всички обвинения. Аз заради това питам.

Само мога да кажа едно - когато беше изслушана в изпълнителната комисия, тя лично, лично каза, а и това е нейното изпълнение във всичко, което казва, че до два дни лично на Борисов ще занесе нейната си оставка. Мина вече една седмица. Ние я виждаме много активно да участва в медиите, но не и да взима това решение, което го е обявила публично пред изпълнителната комисия и тя даде пълна гаранция, че това ще се случи. Което означава, че това са хора, които може би моралните ценности са малко по-настрана, и си повярваха, че за тях са гласували реално 20 000 човека, доколкото чух вчера във вашето студио. Нали не си представяте, че е имало повече от 100 или 200 човека да я познават Дани Каназирева. И в голямата си част трябва да ви кажа, че може би са я познавали в съвсем друг ъгъл. Просто е влязла в полезрението, в активността на политическата партия, която се е формирала. Естествено е, че има един процес на пречистване, който може би 2011 г., когато се провеждат и местните избори, тези слабости, които сме допуснали при формирането и номинирането, и избирането на общински съветници или кметове, ще бъде коригирана, както е случаят и с Горна Оряховица, защото, нали, отивате конкретно на Дани Каназирева, аз казвам и за г-н Михтиев. Така че това са политически решения, които се взимат, и е съвсем нормално, защото за нас е важно здравото да надделее над всичко това, което иска да замърсява средата в една партия.

За да завършим темата около партията, знаете ли, че в момента Бойко Борисов дава интервю по Би Ти Ви?

Да, знам.

А това знаете ли, че се случва за пръв път? Вие да сте в една телевизия, а той да е в другата по едно и също време?

Никога не съм правил такъв анализ, но...

Ами, и ние не сме правили и затова ни е интересно защо се случва това? Да видим дали всъщност рейтингите, които правят социолозите, са правилни, дали вие ще биете Бойко?

Е, не, не, не. Това мисля, че е малко несериозно, ако вървим в тази посока. Това, което от днес може би... Вчера, понеже от пресцентъра на министерството ми се обадиха, че има обаждане от „Нова телевизия". Аз не знаех за участието на Борисов и след това, когато се чухме, говорихме и той каза, че утре е в Би Ти Ви. Аз му казах, че съм в „Нова" и така, просто нямаше абсолютно нищо, което да е...

Няма политически подтекст в това, че трябва по някакъв начин да се излъска изцяло имиджът на партията?

Няма. Не, не да се излъска. Вижте, аз не смятам, че ние сме инициирали участието си в сутрешния блок, нито той, нито аз. Вие сте ни поканили да участваме. И тук вече е единственото, което може човек да прецени - дали да участва, или да не участва, но не и да се обажда, за да си прави участие в дадена телевизия или пък да спира репортаж на даден журналист, който си върши работата.

Ние, разбира се, ви благодарим за това, че се съгласихте. Надявам се, че и друг път ще идвате...

Така че, ако считате, че съм дошъл тук, за да лъскам имиджа на партията, съжалявам, ако така се е разбрало поканата, която съм приел.

Не, не. Длъжен съм просто да ви задам тоя въпрос, за да стане ясно на зрителите, не... А какво смятате, че трябва да се случи обаче, за да се върна на конкретния
случай, който е твърде неприятен, дори и преди малко го обсъждахме в студиото, става въпрос за митничарите и за всичко това, което тръгна като разследване. Наистина в очите на нормалния български данъкоплатец един митничар да живее на „Секвоя" е израз на изключително безпардонно, брутално, бих го нарекъл дори, отношение спрямо останалите хора. Как виждате разрешението на този огромен проблем и това работа на вашето министерство ли е в крайна сметка или на Агенция „Митници"? Кой трябва да упражнява контрола върху това, което се случва по митниците?

Всяко едно ведомство има своята структура, която се нарича инспекторат. И тя трябва да бди, и да се грижи за тези служители, които всъщност са корумпирани или са компрометирани пред обществото. И оттам вече всеки един сигнал, дори и този репортаж, както излиза, трябва веднага да се направи съответната вътрешноведомствена проверка. Защото разберете, че МВР не може да поеме ресурса на всички контролни органи, които има в държавата. И понеже казвате за случая в „Секвоя", аз мога да дам случая за Враца, където трябваше да бъдат изгорени над 3000 мастербокса. Вие видяхте, че контролният орган отива, за да документира, че всички тези количества са изгорени, и в един момент протоколът се оформя, че те са факт. Но виждаме, че в кухините на предприятието, където имаше възможност, бяха укрити 70 мастербокса цигари. Така че в тази посока всичко е доста, как да ви кажа, деморализирано през последните години. И това е поради липсата на политическа воля и че всъщност всичко това се е случвало със съгласието, мълчаливото или, така, гласното съгласие на политическите партии. Всичко това, което се еоферирало.

Има ли някакъв политически чадър над митниците в момента?

Няма абсолютно никакъв и аз се надявам, че вчерашният репортаж, който видях, предполагам, че това, което беше казано вчера от Ваньо Танов по случката преди месеци с Лъчезар Иванов, всички тези, които бяха споменати като прякори в репортажа на Нова телевизия, може би пък и Ваньо Танов да вземе действително адекватно решение към тези служители.

От друга страна, той го е давал, въпросния митничар, на НАП за проверка. Те са казали, че всичко е наред.

В тази ситуация той какво би могъл да направи?

Нищо. Точно ето това казваме, че...

Това е вече проблем, който стои. Недейте да смятате, че всяка една проверка, която се извършва, тя е съвсем обективна. Защото има неща, които повторно се извършват като проверки и се вижда къде са тънкостите и слабостите. А някои имат интерес преди изборите да им приключат всички финансови ревизии, защото тогава е било възможно да се запази статуквото, да няма нищо, което да бъде уязвимо. И когато има подобна информация, веднага дадено физическо лице, което представлява дадена голяма фирма или каквото и да било, той казва, ето аз съм проверяван, всичко ми е наред. Няма абсолютно никакви проблеми. Така че това са проблемите, които имаме в обществото като цяло през последните 20 години. Затова и много е трудно днес в МВР, дори ние да прочистим и нашите туморни образования, които има в системата. Самият факт...

Ами, днес по вестниците има също няколко неща, които...

Самият факт, че вчера, т.е. предишната вечер, беше хванат един полицай, който превозва 90 мастербокса... Нали, разбирате, че това е недопустимо. Но ние веднага, когато получим сигнал, „Вътрешна сигурност" работи и започваме да действаме като реално противодействие.

Искам да го намеря точно, за да ви го цитирам. Как ще коментирате случая по време на ареста, в който полицаят казва: казвай, защото ще те боли много иначе. „МВР пусна клип полицейски произвол" е едно от заглавията. Цитатът, само да го
намеря точно къде е: „Какви са тези неща, казвай веднага. Казвай веднага, защото ще те боли много".

А вие разбрахте ли какви са тези неща?

Да, да, става дума за, доколкото разбрах, за дилъри на наркотици.

18 дилъри на наркотици, в тях бяха намерени количества някъде около 3-3,5 кг. всякакви видове разфасовки. Представете си тези 18 дилъри какво правят ежедневно с децата на България. Естествено е, че, за да се стигне до тази реализация, колегите от БОП-а са свършили неимоверно много усилия.

Разбира се, това никой не го отрича.

Това, което е важно, когато се влиза на подобен обект с подобни лица, трябва да ви кажа, че някой път може би има и използване на една терминология, която по някакъв начин се стремим максимално този човек да си признае къде държи тези налични количества. Защото недейте да смятате, че това може да ви се случи на вас.

Надявам се да не ми се случи.

Защото аз не вярвам вие да се занимавате с това, което беше показано. Нали така?

Не, слава богу. Слава богу, не.

Така че нека в тази посока да сложим една линия и да кажем дали искаме да противодействаме и да се преборим с тези наркопласьори, които трябва да ви кажа, че създават една такава бъдеща среда като потенциал на нацията. И нека да не бъдем чак толкова големи защитници на тези за мен определено престъпници. Защото, когато...

Не, не, то не е до защита на престъпниците.

...са намерени 15 000, които са придобити точно от такава дейност, защото те са безработни, когато са намерени количества наркотици, около 3-3,5 кг, нали разбирате, че това всичкото можеше да генерира много по-голям ресурс. И само да ви кажа, че всичко, което се свършва в подобна група, когато някой е некоректен... Вие знаете много добре от журналистически коментари и репортажи, които са давани, има посегателства върху някои от наркодилърите - рязане на пръсти, рязане на уши. Това са начините и подходите за изчистване на стари вземания, когато те не могат да бъдат върнати. Така че аз не смятам от тази операция ние да вадим някакъв извод за полицията, че едва ли не всичко това, което са прави.

Не, не става въпрос за извод. Просто беше един конкретен случай.

Ето, само понеже беше много важно и това, което сме акцентирали в последното национално съвещание - домовите кражби. Това е един сериозен проблем. Вие знаете много добре, че миналата седмица пак имаше проснати четирима човека на центъра на София, където всъщност те бяха извършили домова кражба. Разбитите апартаменти, наличните откраднати вещи оттам. И знаете ли районният съд какво направи?

Нямам представа.

Двамата с постоянна мярка, другите двама -  единият с домашен арест, а другият с парична гаранция. С какво си представяте, че тези двамата, които излязоха, ще се занимават? И другото, което е много важно също. Снощи колегите последно в 21.00 ч. задържаха второто лице, те са две лица, които извършиха едни кражби, ако си спомняте, но надали имате спомен от тогава. Това беше някъде на 12 март, бяха извършени 12 кражби в Златоград за една вечер. От продължителния труд, който положиха колегите, задържаха двете лица в София, които в София недейте да смятате, че се занимават с нещо друго. Те се занимават точно с това. Снощи късно бяха преведени в Смолян. Днес ще се гледа и тяхната мярка. Но само да кажа, че единият излежава мярка пробация за кражба, а другият е криминално проявен с множество кражби...

Пак хвърляте стрелички към прокуратурата.

Не, не към прокуратурата. Тук говорим за мерките, които се взимат от българският съд. И това, което мога да ви кажа, че за тези две момчета, те са 19-годишни. И аз съм убеден, че потенциалът на тези, които се занимават с такава престъпност, това е майсторство, за да го направиш. Ако те вложат своя интелектуален потенциал в реална работа, да се трудят нещо, което може да даде като благо на държавата, мисля, че ще бъдем една от най-проспериращите държави в света.

Би било хубаво да ги превъзпитате по този начин. Накрая само няколко блиц въпроса да ви задам.

Не по този начин. Не искам да ме приемате и като радетел на подобен подход. Но разберете, че когато говорим за организирана престъпна група, 18 наркоразпространители, това е нещо, което е изключително важно. Вие знаете, че ежедневно... може би и на вас ви се обаждат родители, които казват: ето, ние го виждаме, че той е наркоразпространител, полицията обаче нехае и не го... Когато ги хващаме, всъщност виждаме количествата, виждаме парите, които са от престъпна дейност, и в един момент излиза нещо, което е една дума или едно изречение, което е казано. Виждате, че всичките бяха в отлично състояние, когато бяха вече на земята и когато чакаха да бъдат само извършени...

Добре. Накрая наистина аз ще задам няколко бързи въпроса и съответно ви моля за бързи отговори, за да не ви губим и на вас излишно повече времето. Излезе информация за това, че може би ще има разследване за Сергей Станишев. Има ли нещо вярно в това, има ли такава акция? За нещата, които са се случили.

Ами, аз в момента ви казах поне за две-три операции, които са проведени. Конкретно за него - не. Конкретно за него - не. Това, което мога да ви кажа, е, че в момента... но просто колегите сутринта, като говорих и като идвах насам, още не е стартирала една също много интересна, много приятна е като удовлетвореност от труда, който свършиха колегите през последните няколко месеца, за една изключително сериозна кражба, която беше станала. Така че в тази посока ежедневно работим и всяка една операция си има своето значение във всичко това, което е за противодействие на престъпността в страната.

А коя е операцията, която ви поръча Бойко Борисов по време на професионалния ви празник?

Ами, ако не припознавате някои от тези, за които ви казах, 18 наркопласьори...

Питам дали има някоя специална.

Вижте, всяка една операция, тя си е специална сама по себе си.

Защото така, както той го каза, излезе, че говори за нещо много конкретно.

Ами, нека, когато бъде реализирано, ще бъде уточнено, ако бъде...

Ще ви чакаме, като я реализирате, да дойдете пак.

Е, това означава, че трябва много скоро да дойда.

Дай боже, да е така. Няма нищо лошо в това. Последно само да ви питам, не мога да се въздържа. Последните няколко дни общественото пространство гръмна покрай въпросния прословут вече химн на МВР...

Знаете ли, че точно преди да ми зададете този въпрос, защото предполагам, че ще бъде свързан точно с песента, мислех накрая да кажа, че не смятах, че толкова бързо ще отзвучи шумът, който се...

Не, не, няма да отзвучи бързо в никакъв случай, в това може да бъдете сигурен. Ще ви кажа лично мнение, изобщо не ангажирам нито предаването, нито медията в случая. Изглежда странно от такава гледна точка: всеки един от министрите може да има някой приятел певец, музикант, какъвто и да е, и в чисто приятелски разговор да му подметне нещо, нали, абе, що не вземеш да направиш... Ама то между подмятане и осъществяване на такова нещо има много голяма разлика. Изглежда като слагачество, като натегачество - моментално това тръгва веднага да се прави, събира се екип, всичко и, дайте да направим... Изглежда много ретроградно, хайде така да го кажа.

Много по-лесно беше да го няма това нещо. Всичко това, което беше направено от Веско Маринов, от Тончо Русев, от Евтим Евтимов, от Велев, не смятам, че трябваше да се провокира толкова негативно говорене в един текст, който няма нищо, което да е деморализиращо. Няма нищо, което да е обидно - както към професията, така  също и към обществото. Има нещо, което е като един патриотичен елемент и това може да бъде песен, която може да бъде изпълнявана тогава, когато преценят било то служителите, било то тези, които имат възможност да...

Сега, след като видяхте всичко, което се случи, съжалявате ли за това, което стана, и предпочитате ли да я нямаше песента?

Не, никога не съжалявам за нещо, което съм направил, защото тази песен и разговорът, който сме го водили, няма нищо като елемент на слагачество. Слагачество може да бъде, когато нямаш приятелство с някого, а му го казваш и за първи път се запознаваш. С Веско Маринов се познаваме от години и имаме едни прекрасни отношения, и смятам, че разговорите, които водим, винаги са на една искрена основа. Това, което той направи, го направи с любов и с душа. Това, което обаче за мен е малко като прекалено преекспониране в публичното пространство като говорене, като оценка... Вижте, знаете ли колко текстове на песни има, които са изцяло деморализиращи за обществото, за подрастващите. Не знам дали сте ги слушали, но аз ще ви пусна...

Аз специално не ги слушам, но знам за тях.

Аз също не ги слушам, но знам за тях. Ами, да сте чули досега някой да излиза и да казва за тези песни, не бих искал да изразявам такива термини в ефира на една уважавана телевизия, смятам, че ще бъде много обидно за мен като министър да ги казвам, и другото, което е пък, зрителите да ги гледат и да ги слушат. Така че в тази посока нека да бъдем обективни. Имаше един концерт, който беше като уважение, като отношение към тези редови служители, които ежедневно изпълняват служебните си задължения. И в момента, в който ние го направихме, ръководството на Министерството на вътрешните работи, и служителите, които бяха вътре, и тези, които бяха дошли, за да слушат този концерт, излязоха удовлетворени от него. Аз не смятам, че трябва да вървим в една крайност, която изцяло създава едно погрешно впечатление, и смятам, че се създава и една настройка към българския полицай. Полицаите работят денонощно, аз им дължа изключително много за това, което правят, и държавата им дължи изключително много за това, което правят. Но пък и това, което трябва да направим, и това, което трябва да бъдем безкомпромисни, защото днес в прегледа на печата мисля, че имаше някъде и снимки, където се виждат две момичета, които проституират, и имаше един полицай... Ами, ето това е вече плюсът, който можем да получим от
медиите, защото при всяка една такава публикация веднага се информира съответният директор от съответния пресцентър, който има при него, и той докладва какво е предприето и защо това се е случило. Така че...

Аз да ви обещая, че ще се опитаме да ви държим в течение за всичко, което се случва, и да ви помагаме по този начин, и да ви кажа, че ще ви чакаме отново, когато осъществите въпросната акция, за която говорихме преди малко.

Само да ви кажа, че с ваши репортажи, от Нова телевизия, ние сме правили разследване и сме стигали до осъдителни присъди на лица, които всъщност след това са били прибирани. Така че в тази посока и репортажът, който беше с един такъв добронамерен елемент за гражданска позиция, за една обективна телевизия, това, което беше направено за въпросния митничар. Единственото, което беше нелепо в тази ситуация, че Лъчезар Иванов просто се обади, за да спре или да ограничи по някакъв начин излъчването в този пълен обем. И вие да чухте нещо подобно от премиера? Когато премиерът е информиран за това нещо, той категорично е заявил, че това нещо трябва да бъде излъчено, защото ние живеем в малка държава. Аз затова и когато при мен идват колеги... Даже ще ви кажа един пример, само, извинявам се... Това, което мога да ви кажа, е, че в началото, когато постъпих като министър, имаше една операция, която беше проведена в Кардам. И тогава, когато дадох този сигнал на „Вътрешна сигурност" да го проверяват с резолюция, след три дена, когато дойде, и каза, вика: г-н министър, този граничен полицай, който е замесен във функционирането на тази далавера там, неговият брат е областен управител от ГЕРБ. И аз казвам, викам: виж какво, двамата са пълнолетни, ако има някаква връзка, ще понесе отговорността и брат му, но, ако няма никаква връзка за това, което извършва той като престъпна дейност...

Понесе ли си отговорността?

Понесе си отговорността, този служител не е на работа, областният управител си е управител от област Добрич. Така че всеки трябва да носи отговорностите и лично за деянията, които прави, защото една партия може да му помогне да стане известен, може да му помогне да заеме дадения пост, но една партия може да го свали веднага и да го приземи, и да стане този, който е бил преди това.