Бърз кредит, докато си плащаш телефона
Бърз кредит, докато си плащаш телефона / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бърз кредит, докато си плащаш телефона
50138
Бърз кредит, докато си плащаш телефона
  • Бърз кредит, докато си плащаш телефона

Представете си следната ситуация - блокира банковата ви карта или виждате страхотна оферта за нещо, което отдавна искате да си купите, но нямате пари в момента. Как ще се справите с такава ситуация? На пазара все повече се налага услугата от т. нар. бързи кредити - малки суми, с които да може да разполагате на момента и след това бързо може да погасите. Една от компаниите на пазара - „Кеш кредит" направи и следващата крачка към улесняването на клиентите си, като в партньорство с един от големите мобилни оператори ще осигури възможност за получаване на малка сума пари под формата на кредит в офисите на партньорите си, а погасяването ще става в рамките на месечната сметка за телефон. Подробности за новата услуга ще научим от изпълнителния директор на компанията Любомир Танкишев.

Компаниите за микрокредитиране набират все по-голяма популярност. На какво се дължи това?

Като компания, която с бързи темпове навлиза на българския пазар, ние правим обстоен анализ на ситуацията на пазара, в който ще се развиваме, както и на заобикалящите го условия. Именно затова, ние разделяме причините на вътрешни и външни за компанията. Първите, които са от вътрешен характер, допринасят за по-голямото търсене на такива услуги поради по-добрата организация, по-голямото разнообразие от услуги, които предлагаме, както и иновативните предложения, които имаме с цел подобряване качеството на услугата и улесняването на клиента в максимална степен. Това кара клиентите да изберат именно „Кеш кредит".

Външните причини от своя страна също имат своя принос, който не бива да бъде пoдценяван. Като резултат от силно затегнатите условия за получаване на кредит от банкови институции - утежнените условия, често дори и чисто бюрократични причини, хората са изправени пред ситуация от нов характер - да търсят алтернативен източник на парични средства. Компаниите за микрокредитиране, обслужват хора, които имат нужда от такива средства, в кратък период от време и не биха могли да бъдат обслужени от банка поради твърде бюрократичните процедури, през които трябва да минат. Често пъти тези хора не могат да получат кредит от друго място, защото имат непостоянен доход или защото трябва да съберат сериозен набор от документи, за да го направят. Често пъти човек има нужда от малък заем до заплата или за месец или два, докато се стабилизира финансово, след което поема нещата в свои ръце. Компаниите за микрокредитиране се явяват този алтернативен източник, който дава възможност на хората да получат сумата, която им е необходима. Разбира се, рискът в такива ситуации е твърде голям.

По какъв начин се отразява този повишен риск на пазара?

Основното отражение е върху потенциално по-високия риск от неплатежноспособност сред тези клиенти и невъзможността им да върнат кредитите. Кеш Кредит няма никакво обезпечения на тези кредити, защото не изискваме никаква допълнителна документация освен лична карта на клиента. Като се има предвид този факт, сами разбирате, че поетият риск има своето финансово измерение. Бих сравнил услугата със застраховка - ако сте пушач, вие имате доказано по-голям риск от заболяване и съответно евентуална застраховка живот би струвала по - скъпо отколкото на човек, който е непушач. Същото е и при кредитирането - ако рискът от неплатежноспособност е по-висок, цената на услугата го отразява.

Каква е цената на услугата?

Всъщност важното за клиента е дали може да си позволи вноските по този кредит. Сумата, за която клиентите кандидатстват, е разделена на по-малки вноски във времето, така че всеки да може да я напасне спрямо дохода си. Често пъти хората не съзнават отговорността си и тук е ролята на кредитните специалисти на Кеш Кредит, които са обучени да подхождат индивидуално към нуждите на клиентите и да ги съветват какво е най-подходящо в техния случай - в това се състои и основата на ежедневната социална отговорност, която поемаме към нашите клиенти и в което до голяма степен се крие тайната на успеха ни.

А какво друго е отличава Вашата компания от останалите, които също претендират, че обясняват добре услугата на своите клиенти?

Основното, което ни различава е, че ние сме компания, предлагаща кредити в партньорство с големи и популярни компании, работещи и доказани на Българския пазар. Наш основен партньор към момента е М-Тел. Досега, като пробен проект успешно обслужваме клиенти във всички техни магазини, с изключение на столицата, но от 15 февруари започваме работа и във всички техни обекти в София.

Защо избрахте именно такъв тип партньор?

В основата на успешното партньорство стоят споделени ценности да обслужваме по-качествено и по-бързо нашите клиенти. За нашия партньор е важно да предоставят повече услуги на своите лоялни клиенти без непременно да се ангажират с навлизане в други сектори, които не са предмет на дейност на компанията. Тук е и нашият принос - ние предоставяме достъпна, бърза и сигурна услуга за клиентите на нашия партньор. В работата си ние се стремим към цялостна прозрачност и в отношенията ни с нашите клиенти и в отношенията ни с нашите партньори, както и спазване на всички изисквания, които компания от този ранг, за да бъдем достойни за работа с тях.

Как осигурявате ресурса за кредитиране?

На първо място е важно да се отбележи, че ние разглеждаме ресурса в две направления, които трудно биха могли да се разглеждат независимо. От една страна, Кеш Кредит, като компанията, носеща риска за конкретната услуга, осигурява ресурса по-бързото одобрение и отпускане на кредита, както и финансовия ресурс . Успоредно с това обаче, нашият партньор предоставя човешки ресурс в лицето на своите обучени служители, като по този начин се гарантира качеството на обслужването, като неразделна част от самата услуга. Това ние считаме, че е неразделна част от самата услуга.

Какъв е механизмът на кандидатстване за кредит?

Механизмът за кандидатстване е максимално опростен за клиентите и e подчинен на основните ни ценности - бързина, удобство и прозрачност на услугата. Клиентът влиза в обектите на нашия партньор, дава си личната карта и, ако е одобрен, до 1час получава парите си в брой на същото място. Там плаща и месечните си вноски, заедно със сметката си за телефон, като по този начин постигаме максимално улеснение за него.