Бинев: Ние с ГЕРБ? Никога - глупостта е по-заразна от СПИН
Бинев: Ние с ГЕРБ? Никога - глупостта е по-заразна от СПИН / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с евродепутата и лидер на ГОРД Слави Бинев
56699
Интервю на Йовка Йовчева с евродепутата и лидер на ГОРД Слави Бинев
  • Интервю на Йовка Йовчева с евродепутата и лидер на ГОРД Слави Бинев

Гражданското обединение за реална демокрация би водило разговори с всички политически сили без ГЕРБ. Това заяви в ефира на Дарик евродепутатът и лидер на ГОРД Слави Бинев. Той поясни, че организираният в събота в София национален протест срещу управляващите цели да обедини всички недоволни българи от властимащите през последните 20 години.

„Когато изборите станат фалшифицирани, когато хората не вярват на самите избори, няма друг вариант, освен да се направи революция. Ние трябва да покажем, че българинът не е рая, не е човек, който трябва да бъде бит, а разни хора само да се менкат. ГЕРБ дойде с едни обещания за разплата, за това, че лошите ще бъдат наказани. Първо не наказаха никой, второ, накараха хората да съжаляват за тази тройна коалиция", коментира в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе Бинев.

„Бихме водили разговори с абсолютно всичко, но с ГЕРБ - никога. По простата причина, че те са символ на глупостта. ГЕРБ не е партия, ГЕРБ е болест, чиито симптоми са глупостта, бедността, страха и нещастието. Разговорите с глупаците са опасни, защото глупостта е заразна, тя е по-заразна от СПИН-а", заяви още лидерът на ГОРД.

Водим този разговор в навечерието на един предстоящ празник, на който Вие планирате да направите един сериозен протест. Недоволство бол в тази държава. Срещу какво ли не сме склонни да протестираме, макар напоследък да сме по-активни май във Фейсбук, отколкото на улицата, но недоволните от какво ще се опитате да обедините на протеста на 22 септември?

Има разрешено недоволство и забранено недоволство. Ние сме от забраненото недоволство - това, което казва истинските причини за лошото състояние на страната, лошото състояние въобще на гражданите в нашата страна. Както има разрешени опозиции и забранени такива. Ние сме от забранените в момента. Ние сме действително в някаква степен нелегална организация и затова трябва да се появяваме между редовете. Това е действително нашето място - в междуредието. Защото действително ние сме най-сериозната заплаха в момента за това правителство, тъй като посочваме проблемите с истинските имена. Нещо, което другите политици се въздържат, да не говорим за медиите, които правят недоволството на хората да изглежда минималистично. Те примерно заменят желанието за свобода с тройка кебапчета, вкарват разговора в съвсем друга посока.

То животът на българина стана такъв, че...

Да, направиха ни нихилисти, хора, които да не вярват. Даже ние сега, като се видяхме преди малко, самата Вие изразихте едно недоверие в това, че нещо може да се промени. Това е хватката. Това е желязната хватка.

Това много зависи и от съзнанието на избирателите. Това си говорехме, че не трябва българите да чакат някой да ги променя.

Да, ние веднъж завинаги трябва след 23 години да проведем една истинска революция, в която не да ни се подари свободата, а да си я спечелим, да си я извоюваме. Това е истината, която трябва да направим. Защото навсякъде в чуждестранните медии се чудят въобще на това как е възможно действително в България с толкова елементарни трикове българинът да бъде непрестанно прецакван, подменяйки му въобще вота и внушавайки му, че трябва да избере непрестанно одобрения опозиционен проект, тъй като през цялото време казаха, абе 23 години тези хора непрестанно ги лъжеха, че флагманът на демокрацията може да бъде примерно преподавател по политикономия, след това генерал и комунист, а сега им предлагат дори снахата на Политбюро. Което тотално няма дори и някаква прикритост в предлагането на разрешените опозиции.

Революция казвате, но по правилата на демокрацията революцията, тоест промяната идва на избори.

Знаете ли, когато изборите станат фалшифицирани, когато хората не вярват в самите избори, няма друг вариант, освен да се направи революция. Разбира се, има много видове такава - има мирна, има походи, има едно показване на гражданско неодобрение.

Нежна й викахме...

Да, разбира се, нежна, всякаква. Ние, разбира се, ще бъдем адекватни. Ако арогантното поведение продължава, сигурно ще бъдем и ние арогантни. Защото в края на краищата честността, това да бъдеш честен, добър, означава да си адекватен.

Революция ли имате претенция да правите в която и да е форма с тези протести, които подготвяте?

Първо, ние трябва да покажем, че българинът не е рая, че българинът не е човек, който трябва само да бъде бит, да бъде налаган по гърбината, а разни хора само да се менкат и да ни обясняват, пред очите да ни лъжат, че едва ли не видите ли са някакви опоненти. Аз не видях никаква разплата. ГЕРБ дойде с едни обещания за разплата, за това, че лошите ще бъдат наказани, тази лоша тройна коалиция и така нататък. Първо, не наказаха никой, второ, накараха хората да съжаляват за тройната коалиция. Тоест ние ще стартираме на 22 септември, в събота, от 11.30 ч. ще тръгнем от пилоните на НДК хората, които не са склонни само да изразяват своето несъгласие, псувайки вечер пред телевизора...

На маса.

Да, а сутрин да ги боли само главата, а да покажат, че наистина българинът е човек, който може да се съпротивлява. Ние трябва да покажем, че сме истински европейци. Защото това е което се очаква от нас. В края на краищата, ако ползваме европееца като метафора или революцията като метафора, трябва да се разбере, че всъщност това е човекът, който се чувства свободен; човекът, който не се поддава на внушенията, че видите ли това е опасно и че тук много ще ни бият и така нататък. Не, той не се притеснява от това. Повече се притеснява от това да не го помислят за слаб, страхлив и човек, който е готов да служи и да мърка в краката на когото и да било диктатор.

Протест срещу властта значи, общо казано?

Разбира се и то властта, която не се е сменила от 23 години.

Не само ГЕРБ.

Не, разбира се. За никого не е чудно, че в края на краищата болестта ГЕРБ не бе изработена в някоя друга лаборатория, а бе изработена в лабораториите на БКП или БСП, защото той беше в края на краищата комунист. Те му дадоха банка, те го легитимираха, направиха го генерал-лейтенант. Не съм го направил нито аз, нито вие. Те създадоха алибито на човек, който никога не съм чувал да има обществено поведение преди да стане главен секретар, изведнъж да се превърне в главен поборник с криминалитета, който според мен той е сервизирал само, дори не е бил част от него, бил е сервитут на цялата тази история.

Ако адресирате този протест изобщо срещу властимащите през последните двадесет и няколко години, ще успеете ли да активирате... Всъщност не знам колко души очаквате на този протест, но българинът е по-склонен за нещо лично да протестира - едни за тока, едни за сметките за парно, за стикерите.

Българинът дано не се поддаде на хватките, с които ги работят в момента, защото се опитва напрежението да бъде раздробено да го наречем. То се опитва да се раздели на малки парченца, както се опитва и да се направи същото и с опозицията, пускайки се шарени балони и назначена опозиция - хора, които са били в скута на диктатора, изведнъж започват да лаят беззъбо и да обясняват, че са против него. Това е което обърква хората и разделя по някакъв начин възможността всички хора да бъдат събрани и да защитят веднъж завинаги собствения си интерес. По този начин, разбивайки ни на парчета, печели този, който ни разбива. Трябва според мен всички хора, които са недоволни от това, което се случва, да се съберат - един е недоволен от начина, по който живее, друг - от синята зона, трети - от това, че няма перспектива. Действително това за младите хора е най-опасното нещо, защото те не се притесняват толкова от безпаричието, а от безпътието, от това, че няма смисъл. Те искат да търсят смисъла. Всеки млад човек е в някаква степен философ и той изследва смисъла на живота, иска да знае какво прави, защо го прави. Той е готов да приеме някои слабости, които може да съпътстват всичко това, но в името на нещо.

Опитът да обедините хората, недоволните под знамето на един общ протест, опит ли е да обедините и други политически формации, граждански организации на един общ терен, защото знам, че и други помагат в организацията на това събитие. Има и националистически партии.

Това, което се опитваме да направим, е да покажем, че българинът е сплотен, че българинът може да играе заедно, че българинът е отборен играч. Ние ще бъдем отворени и за мен, вчера даже казах на няколко човека: за мен името, под което ще се случи - „Бъди горд", не е най-важното нещо, дай сега да държим на нашето име и видите ли ние сме центърът на тази истинска опозиция. Не е това проблемът. За мен е много важно тази дума да изразява някакво достойнство и така нататък. Наистина се опитваме да съберем всички недоволни хора, които обаче истински са недоволни, защото има фалшиви недоволни.

Питах дали ще му намерите и политическо лице на това обединение?

Трябва да се намери. Според мен задължително трябва да се намери, защото това е което трябва да се направи. Всички, независимо дали се занимаваш с политика или не, тя се занимава с тебе. Ти си функция на нейните решения, така че човек по-добре да бъде адекватен. И самият той да бъде участник в това, което така или иначе му се случва. Аз смятам, че тези клишета, с които се опитват да промият мозъците ни и да ни щамповат „видите ли политиката е нещо лошо"... Не, има два вида политика. Има два вида художници - добри и лоши, и има два вида политици - добри и лоши, злонамерени и добри. Има два вида журналисти - платени и неплатени. Във всяко едно общество, във всяка една част на обществото хората могат да бъдат разделени на две. Ние точно това ще видим на 22-ри - кои са политиците, които са застанали там, горе, нависоко и са застанали срещу интересите на народа и кои са политиците, които искат да изразят протестите на хората. Това е което трябва да се случи, това са стъпките, които трябва да направим напред, защото в края на краищата ние действително сме първо, за реална демокрация и второ, за пряка демокрация - да се направи всичко възможно до хората да достигне, те да участват максимално, да не говорим какви възможности чрез интернет има, да се ползва гласът на всеки един от хората, които са субекти в това общество.

Трудна и голяма тема е тази за пряката възможност на всеки отделен гражданин да влияе на управленските решения.

Трудна е за българите, не е трудна да швейцарците, които са го изработили и го работят от толкова много години, още преди да има интернет.

Неслучайно вероятно сте избрал този ден - празникът на независимостта.

Разбира се. Той е най-подходящ. Ние трябва да покажем, че българинът иска да бъде свободен. Ние разменихме своите социални привилегии от социализма примерно за свободата в края на краищата и решихме, че това е много важно.

И излезе...

И излезе, че сме си купили един фалшив продукт. Направили сме една грешна размяна като индианци, които са взели стъкълца, за стъкълца или нещо дребно са разменили диаманти. Това е което трябва да направим. Трябва да върнем принципите, за които сме се борили и в които сме вярвали. В края на краищата аз съм сигурен, че ние сме от обществото, което адски е вярвало през 1989 г. в това, че нещо ще се промени. Аз дълбоко съм вярвал, бил съм почти на всички митинги, толкова много съм се радвал, че в края на краищата ние наистина ще живеем по друг начин. И видях, че не само че не заживяхме по един друг начин, а стана по-лошо, стана по-цинично, стана по-грозно. Защото за мен е абсолютно все едно дали ще мачкат, ще те ритат в името на народа, в името на демокрацията или в името на диктатора.

Реално постижимата Ви цел каква е обаче за следващия вот? По-скоро сами ли ще играете, по-скоро в някакво обединение и къде се виждате след вота догодина?

Това, което трябва да направим ние, е да се опитаме да съберем всички хора, които действително са недоволни от това, което се случва, да не се подложим на тези раздробявания, които идват от така да го наречем опонента, врага, диктатора и така нататък, защото това е начинът, по който „разделяй и владей" се опитва да се направи в обществото.

Те доста политически сили имат интерес от това да се направи един раздробен и шарен парламент.

Разбира се, защото в края на краищата има теми, които много хора не искат да ги зачекват. Трябва да ви кажа, че тук вече и така политико-икономическата олигархия в някаква степен се сля. Те имат и икономическите лостове да не дадат това да се случи. Но аз мисля, че хората прекалено добре разбират, че това не може да продължава така, просто не може да продължава.

Да, но същите тези хора, ще ви питат: ако утре сте част от следващото Народно събрание и ГЕРБ ви предложи коалиция, защото не им достигат ен брой места, за да сформират стабилно мнозинство, което да крепи едно бъдещо коалиционно правителство, хипотетично, вие къде сте - ще участвате ли, ще откажете ли?

Ние бихме водили разговори с абсолютно всички, но с ГЕРБ никога по простата причина, че те са символ на глупостта. ГЕРБ не е партия, ГЕРБ е болест, чиито симптоми са глупостта, бедността, страхът и нещастието.

Режете мостове...

Абсолютно, ултимативно.

...за какъвто и да е диалог.

Не, не, не, разговорите с глупаците са опасни, защото глупостта е заразна. Тя е заразна, тя е по-заразна от СПИН-а. И затова човек трябва наистина да внимава с кого общува. Аз лично съм отрязал всички мостове по този въпрос по много причини, не за друго, смятам, че глупакът е опасен дори за самия себе си понякога. Което се вижда в момента.

Реални ли са тези заплахи, за които изпратихте писмо на Цветан Цветанов в края на август? Доколкото знам Вие не ходите с охрана, но пък имате...

Когато пуснахме тези предупреждения, всички се спряха на това, че видите ли някой може да бъде убит. Един политик може да бъде убит по много начини и най-малко е да бъде застрелян.

Не физически.

Разбира се. И аз ги предупредих за това, което дори се случи след това. В един от жълтите вестници трябва да ви кажа имаше три статии, на които единствената цел беше да бъда дискредитиран, унищожен, минимализиран и така нататък. Нещо, което не ме притеснява, защото аз и съвсем наскоро казах - нямам скелети в гардероба или ако има, те винаги са били пред очите на хората. Няма от какво да се притеснявам. И може би това е най-голямата опасност от хората отсреща, защото аз съм живял на високи обороти, а в същото време няма от какво да се притеснявам. Така се е стекла съдбата, 'де да знам, какво да направя. Сигурно може да ми бъде подхвърлен някой скелет, но дето се вика, толкова много съм бил обвиняван за начина, по който съм живял. Защото аз съм бил противоречива личност все пак на база на прасетата, с които ми се е налагало да се боря. Защото когато човек се бори с прасета, няма как да не се оцапа. Аз винаги съм заставал срещу всякаква диктатура, независимо дали е на улицата, независимо дали е в Министерски съвет.

Не смятате, че сега, когато правите тази заявка - с ГЕРБ никога в бъдеще, пък казвате и съответно изправяте вопъл срещу всички управляващи до момента, биха ви попитали: а защо не изключите и БСП от тази една група за партньорство примерно?

Тук не говорим за партньорство. Тук говорим с кого въобще ще мога да водя разговор. С БСП аз не бих водил партньорство, но с тях да водиш разговор е нещо съвсем нормално и логично според мен, тъй като в края на краищата те са наистина може би един от твърдите политически субекти. Какво да ви кажа? Въпреки че ги обвинявам в това, че те наистина са лабораторията, в която са изработени всички останали опозиционни проекти, няма как да не се съобразя, че в същото време те са една реалност, която няма как да бъде пренебрегната. Да се правим, че те не съществуват, не е сериозно. Имам обаче една забележка към техния председател, защото това е разликата между държавника и политика. Политикът е готов да жертва държавния интерес, както се случва в момента, защото те аз ги обвинявам за едно единствено нещо - те намериха единствения по-голям некадърник от тройната коалиция да го сложат, за да може да ги реанимира и да ги върне в играта. Защото каквото и да си говорим, след ниските резултати, които имаха те на изборите, които бяха продиктувани от голямото разочарование, нямаше как да не се смята, че те могат да се разпилеят, въобще да се търси някакъв нов проект. А в същото време те наистина намериха и субсидираха един проект, какъвто е ГЕРБ в момента, за да може това да ги рефрешва и да ги извади от гроба. Това е единственият проблем в момента. И най-ужасното нещо е, че те го държат при всичките възможности, които има техният председател в момента. Те не ги използват в момента, защото това ги устройва. Това слабо и лошо, и идиотско управление в момента ги устройва, за да може да ги реанимира и да ги върне на власт отново и да бъдат едва ли не, така да се самоназначат като единствената да го наречем разрешена опозиция в момента, защото те са опозиция в момента. Това е ужасното в момента. Това е разликата между политика и държавника. Политикът е готов да си брани само политическите интереси. Истинският държавник, когато бъдат настъпени фундаментални проблеми в обществото, каквито са свободите, които засягат всички политически субекти, между които сме и ние в момента, те са готови да се притекат на помощ и да кажат ние не ги харесваме тези, но сме готови да застанем и да пазим тези принципи на свободата, независимо че те не ни засягат в момента по простата причина, че ние нямаме право да се държим по този начин. Те не застанаха по никакъв начин така като един щит за запазването на най-важните демократични принципи, защото те са си утвърдени играчи, имат си начините те да си запазят своя периметър, другите да си се оправят както могат. Не, това са основополагащи принципи. И тук е много важно човек, независимо дали уважава някой и иска да партнира или не, да застане и да каже: не, нарушават се основни свободи в България, свободата за информация, свободата на бизнес инициатива и т.н.

Колко души ще съберете в събота като очакване?

Очакваме над 10 000-15 000 души. Надяваме се да бъдат много повече и се надяваме да бъде мирен и спокоен протестът, за да може да заявим нашите искания. Ние пред МС ще прочетем нашата декларация, която ще бъде свързана с определени искания и ако не се отговори на тези искания, ние във всички случаи следващите демонстрации сигурно няма да бъдат толкова мирни.

Обещавате и гореща зима доколкото разбирам.

Знаете ли, искам да допълня нещо, което за мен е изключително важно. От ЕС ни препоръчаха, че лекарството за болестта ГЕРБ е глад. А от Русия в момента ни препоръчват, че ще бъде и студ. За да не се случи това, излезте на улицата и да накажем глупаците.