Аврамов: Чакам едно доказателство за обвиненията!
Аврамов: Чакам едно доказателство за обвиненията! / снимкa: Sofia Photo Agency
Аврамов: Чакам едно доказателство за обвиненията!
21658
Аврамов: Чакам едно доказателство за обвиненията!
  • Аврамов: Чакам едно доказателство за обвиненията!

Бившият главен секретар на парламента Огнян Аврамов заяви пред Дарик, че очаква Народното събрание (НС) да му изплати полагащите му се над 20 000 лева за това, че от 2003 година досега не е ползвал отпуск. Той отхвърли всички обвинения, че неправомерно е изнесъл документи от кабинета си при подаването на оставка, че при обиск в дома му са открити 60 000 евро и че е скрил 30 ведомствени жилища. Той съобщи, че брутната му заплата е била в размер на 2112 лева на месец.

Ето какво още каза той пред Дарик:

Моите близки вкъщи се шегуват малко през сълзи, че едва сега са разбрали колко важна личност съм аз. Можете да си представите в тази обстановка как се чувстват, и близките, и семейството ми. Защо се говори, че администрацията на Народното събрание е работила само под ръководството на главния секретар? А къде е председателят на НС, който е върховен ръководител включително и на администрацията на парламента? Къде е административният секретар, който ръководеше през последната една година общата администрация на НС?

Вече разпитваха ли ви по тази проверка, която се образува от прокуратурата?

Да, в понеделник бях в националната полиция, пред съответните структури дадох пълни обяснения, има протокол. Никакъв обиск не е правен в дома ми, няма и за какво да бъде правен. Но ако желае някой, да заповяда, разбира се, по съответния правен ред. Трябва да знаете, че такива документи не са ми необходими. След 8 г. работа всичко, което е необходимо, цялата нужна информация, е в главата ми. Забележете, че никой досега не е посочил едно доказателство, една улика. Може би кулминацията с тези 60 000 евро, които... как може де направи такава измислица?! Защо не попитаха компетентните органи изпращал ли е някой компетентни служители да извършат обиск? Кой е намерил, къде са тези пари, за какво става дума? През живота си не съм пипал в ръцете си такава сума.

Измислен ли беше скандалът със жилищата на новите депутати?

Напълно измислен, защото достатъчно жилища се предоставяха, взеха се незабавно мерки новите народни представители да не бъдат поставени в усложнени условия, да бъдат настанени, направи се процедура с три поръчки, предложено беше на председателя и хората бяха настанени в хотел „Родина" при най-благоприятни за НС финансови условия, с оглед на това докато се освободят още жилища, те да бъдат постепенно освобождавани, да напускат и минимални бюджетни средства да отиват за това. Предишния ден и по-предишния ден, преди да се разделим с НС, в мое присъствие 78 ключа на мандатни жилища бяха предоставени, но не всички бяха настанени. Впоследствие вече продължаваха да се освобождават жилища. Всичко вече става след моето напускане, други могат да отговорят на тези въпроси. Това се нарича набедяване, когато твърдиш, че някой е извършил престъпление, без да подкрепиш с нищо.

Беше ли скандалът с жилищата поводът Огнян Аврамов да подаде оставка?

Вие си дайте отговор на този въпрос. Нали не смятате, че съм наивен или политически неграмотен?! Аз разбирам, че след като съм изкарал два мандата на този пост, разбира се, идва ново ръководство, нови политически сили, едни желаят, други не искат да работят с мен. Може би смятат, че след като аз съм работил с предните състави съм „техен човек" и т.н. Всеки има право да прецени.

Какво очаквате от проверката на прокуратурата, пък и от вътрешната, която правят ГЕРБ?

Очаквам нещата просто да бъдат изяснени по един или друг начин, на един или друг етап. Аз съм заинтересован от това, да бъде колкото може по-бързо, за да бъде измито това петно от името ми. Не може да си служил толкова години честно и вярно на държавата и в крайна сметка да се наложи срещу теб да се излеят толкова измислици, толкова клевети, толкова обвинения. В чисто човешки план, как се чувстват моите близки. Аз говоря за най-близките ми - за съпругата ми, за сина ми, за родителите ми, за брат ми, за всички мои роднини, които са стъписани в момента и не знаят какво да мислят. Говоря за колегите. Нали знаете каква е числеността на администрацията на НС? Огромна. Тези хора сме работили 8 г., тези хора знаят, че нито такива екшъни са се разигравали, нито е имало подобни неща. Те знаят много добре как съм ги ръководил, знаят много добре през последната година, че аз съм бил отстранен напълно от ръководството на общата администрация. Но защо някой обективно да погледне на нещата?! Нали е много по-лесно така - вземаме и хвърляме всичко срещу Аврамов и никой не се замисля, че Аврамов не е действал сам. Искам да се обърна чрез вас към всички мои близки, към колегите, с които сме работили толкова години, към хората, които ме познават. Да знаят, че аз с нищо не съм накърнил тяхното доверие, с нито едно мое действие не съм нарушил закон или друг нормативен акт. Тази кампания, която се разгърна срещу мен, се състои и се изгражда върху измислици, с несериозни твърдения, които с никакви доказателства не се подкрепя.