Ако видите невзривени осколки, детонатори и взриватели, не ги пипайте!
Ако видите невзривени осколки, детонатори и взриватели, не ги пипайте! / снимка: Sofia Photo Agency

Няма опасност от нови силни взривове като тези от сутринта във военния обект край Челопечене, това каза за Дарик началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков и добави:

Опасността е преминала, но ако граждани в този район забележат осколки, снаряди и взриватели, да не ги пипат, а веднага да се обаждат на нашите телефони в щаба 02/92-23-914 и 02/92-23-915. Имаме готови екипи, които да отидат на място веднага да ги ликвидират. Също така вече е създадена организация специалисти от района, който е отцепен за достъп на граждани, да бъде претърсен подробно за невзривени боеприпаси или взриватели.

Всичко ли в складовете вече е изгоряло и има ли опасност от вторични запалвания?

Не, от вторични взривове няма, всичко е взривено, всичко е изгоряло. Сега има утихващи взривове на по-големи интервали, така че повторение на това, което беше сутринта, няма да има.

Кога военните ще влязат, за да инспектират района, а и да стане ясно какво е предизвикало запалването?

В района първо ще влязат хората от прокуратурата, специалисти, които да обследват причините. Така че, това е в техни ръце. Те ще влязат един час след последния взрив.

Районът вероятно ще остане затворен за едно денонощие?

Районът ще остане затворен до последния взрив, след това един час ще изчакаме, по мерките за безопасност, да премине този час и съответните специалисти ще обходят района на поделението, за да кажат докога ще е отцепен. Но този район, където са попадали снаряди и осколки, ще бъде основно претърсен от специалисти от министерството на отбраната или от българската армия и от Гражданска защита. Когато кажат те, че всичко е обезопасено, ще разрешим достъпа. Има невзривени взриватели, осколки и детонатори затова нека гражданите не се притесняват, но при забелязване на такива предмети, никой да не ги пипа, а да сигнализира на тези два телефона, които дадох.

Химически части на военните ще обходят ли района, за да се проверява химическият състав на въздуха след взривовете?

Да, информация се събира през 30 минути. Засега от обгазяване и от заразяване на въздуха няма никаква опасност.