/ БТА
Европейският парламент ще обяви първата прогноза за разпределението на мандатите след днешните избори преди полунощ българско време. Това съобщиха говорители на институцията, предава кореспондентът та БТА Николай Желязков.

Те отбелязаха, че първата прогноза за България се очаква малко след полунощ. Говорителите поясниха, че първата сесия на новоизбраните евродепутати ще започне на 16 юли в Страсбург.

На първото си заседание за новата сесия евродепутатите ще изберат своя председател и неговите заместници. Възможно е още в следващите дни те да гласуват за назначаване на новия председател на Европейската комисия.

Ако е необходимо, изборът на ръководител на ЕК ще бъде отложен за средата на септември. Наесен ще бъде гласуван цялостният състав на новата ЕК, допълниха говорителите.

Те уточниха, че парламентарни групи може да се оформят по всяко време от работата на ЕП. До 10 юли се очаква първоначалният състав на групите и техните имена да бъдат съобщени на парламентарната администрация. За да бъде съставена политическа група в ЕП, са необходими поне 23-ма евродепутати от поне седем държави от ЕС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
кор. на БТА Николай Желязков