Европейски парламент Страсбург
Европейски парламент Страсбург / Gulliver/Getty Images
Централната избирателна комисия обяви имената на 17-те български евродепутати, които ще бъдат част от новия Европейски парламент.

Това са Александър Йорданов, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Мария Габриел, Асим Адемов - ГЕРБ; Елена Йончева, Иво Христо Петков, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Сергей Станишев от БСП; Атидже Алиева, Илхан Кючюк и Искра Михайлова от ДПС; Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО; и Радан Кънев от Демократична България.

Окончателно: ГЕРБ с шестима депутати в новия ЕП, БСП - с пет места

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от листата на ДПС се отказаха от евродепутатските си места.

Делян Пеевски дойде на работа в парламента, няма да бъде евродепутат (СНИМКИ)

Според окончателните данни ГЕРБ печелят 31.07%, БСП - 24.26%, ДПС - 16.55%, ВМРО - 7.36%. "Демократична България" - 6.06%. Избирателната активност официално е 33.28%.

„На първо място ще продължим битката за пакета „Мобилност“, да договорим разумни условия, които да не ощетяват българските превозвачи. Предстои ни разговор и за селското стопанство, субсидии. Предстои ни и вечната тема за нелегалната миграция и българският интерес в тази тема.“ Това каза новоизбарният, за втори път, евродепутат Ангел Джамбазки минути след като получи удостоверението си от Централната избирателна комисия. „Има и други теми, по които сме работили досега и ще надграждаме. Надявам се на разбирателство с нашите колеги. Вече ги поканихме заедно с транспортния бранш, заедно с министъра, надявам се и г-н Борисов също да бъде свободен за тази среща. На нея транспортният бранш да постави своите искания и ние да започнем да работим по тях“, каза Джамбазки.

Андрей Слабаков от своя страна заяви, че културата ще е неговия ресор в Европейския парламент.

„Това не е трудно. Аз мисля, че българската култура и изкуство трябва да бъдат представени във всички европейски държави, както и техните у нас“, коментира режисьорът и добави, че има концепция как това да се случи.

Георги Свиленски от БСП изрази надежда, че евродепутатите ни ще бъдат обединени, за да отстояват интересите на страната ни и ще се борят за решаването на проблемите на България, защото те са валидни и за Европа. Той каза, че единствено не е доволен от броя на евродепутатите, които те изпращат. Свиленски коментира и резултатите от изборите.

„Г-жа Нинова не е определила провал на БСП. Това което сме коментирали е загубата. Да се отрази на работата на БСП, не. Резултатите от изборите показаха, че БСП има твърдо ядро и стабилна подкрепа в собствения си електорат. Ще се мъчим да го разширим“, заяви той и добави, че е доволен от преференциите, които са дали право на избирателите да пренаредят листата им.

Евродепутатът Александър Йорданов коментира, че силната му преференция във врачанско се дължи на факта, че родителите му са от този регион. Той каза, че в ЕП ще се включи с опита си в комисиите по външна политика, сигурност и образование и култура. „Лични приоритети нямам. Моите приоритети – това са приоритетите на България, такива каквито успее да ги формира политиката на правителството и СДС“, каза Йорданов.
БГНЕС