Зрелостниците на втора матура
Зрелостниците на втора матура / снимка: БГНЕС, архив
Зрелостниците на втора матура
87087
Зрелостниците на втора матура
Зрелостниците на втора матура
  • Зрелостниците на втора матура
  • Зрелостниците на втора матура

Днес ще се проведe вторият задължителен държавен зрелостен изпит за учениците в 12 клас. Матурата е с начало 8.00 ч. и продължителност четири астрономически часа.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е по избор между 13 различни предмета, като най-желани от дванадесетокласниците са „Биология и здравно образование", „География и икономика" и Английски език.

Вариантът за втория задължителен държавен изпит на абитуриентите ще се изтегли в сградата на Министерството на образованието и науката в 7.00 часа. Изтегленият номер на варианта важи за изпита по всеки предмет.

По „Гераците" на Елин Пелин писаха зрелостниците на първата матура

Най-много зрелостници - 16 674 човека, тази година са избрали да се явят на втора матура по биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малко подадени заявления има за матура по италиански език - 99 човека.

Просветният министър се справи с матурата по български език за 30 минути

Изпитът на зрелостниците продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

200 абитуриенти със специални образователни потребности ще се явят на втората матура, като седем от тях ще работят на брайл.