Живот под снега
Живот под снега / БГНЕС, архив
Живот под снега
92150
Живот под снега
  • Живот под снега

Като че ли онези снежни дни, които носеха радост и надежда за берекет в Родопите, вече са в миналото. Сега прогнозата за снеговалеж предизвиква повече угриженост, отколкото радост. Така е за повечето хора в Смолянско, особено за тези от малките населени места, които са били откъснати от света в продължение на дни, защото е наваляло много сняг.

Девет смолянски села са на воден режим

През последните години се превърна в традиция и запасяването на домакинствата с хранителни продукти от първа необходимост, свещи и т.н. Като се чуе, че ще вали много сняг, веднага в Смолян се сещат за с. Мугла, чийто път периодично през зимата е затворен. Хората в селото са наясно с това и са подготвени за подобна ситуация, категорична е кметицата на селото Даниела Кубинска:

"Най-много сняг при нас пада. Пампорово и Мугла явно сме с най-много сняг. Но се мъчим да бъдам готови, най-вече магазините да са снабдени с храни от първа необходимост. По-голяма трудност срещаме за лекарствата, но горе-долу мислим, че сме подготвени. А и сме по-издържливи, между другото".

С какво е необичайно леденото време в България

Не е по-различна картината и в малките села в Неделинско, където хората също се запасяват и то не само с храни от първа необходимост, твърди Стойко Минчев, който е жител на село Изгрев:

"Запасяват се хората, особено след бедствието преди две години, всеки си има едно на ум, гледа да се снабди с брашно най-вече и други хранителни продукти от първа необходимост, дори и вода някъде, защото замръзват и водите, лекарства... Подготвят се хората".

Водата се превърна и в един от основните проблеми в Смолянско, особено през последните месеци. В някои села хората топят сняг, за да имат вода да измият ръцете си. Подобна е ситуацията и в с. Чокманово, където хората са принудени да си правят различни приспособления, чрез които да топят сняг и да ползват водата.

В Смолянско топят сняг за да се спасяват от безводието

В студените зимни дни много хора разчитат на пожарникарите, които не веднъж са се отзовавали на помощ, било то за доставка на лекарства и храна или за пренасяне на болни на ръце от домовете на пострадалите до линейките, които закъсват в преспите.

За да нямат подобни проблеми в община Баните хора с лопати в ръка поддържат пътищата за три населени места, като общата дължина им е от 8 км. Всеки може да си представи какво значи това само да изминеш подобно разстояние, камо ли да вървиш и да опесъчаваш пеша. Но такъв е животът в Родопите през зимата и като че ли хората привикват с него, смята Кобинска.

Остава бедственото положение в Смолян, редица махали без достъп

За съжаление рядко минава и голям сняг, без да има обявено и бедствено положение в региона, така бе и миналата седмица, когато около 20 населени места в Смолянско бяха без достъп. За това вина има не само снеговалежът, а и фирмите, наети да поддържат пътищата, за което ще бъдат и санкционирани.

Въпреки всичко зимата е повод за радост на скиори и сноубордисти, които според прогнозите за времето ще могат да карат по пистите в Пампорово и Чепеларе до ранната пролет.