Жегата е рисков фактор за откъслечни гърмежи край Челопечене
Жегата е рисков фактор за откъслечни гърмежи край Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency

По-високите температури могат да се явят рисков фактор за нови възпламенявания и взривявания на различни стрелкови боеприпаси в поделението край Челопечене. По тази причина районът отново се наблюдава с термовизионна техника и се облива с вода от самолети. Това каза за Дарик полк. Валентин Радев, експерт по боеприпаси в Министерство на отбраната. Той допълни, че през вчерашния ден до късно вечерта са били констатирани около 100 гърмежа, като подчерта, че няма опасност за близките населени места. „Това са главно стрелкови боеприпаси, които се запалват много лесно през гилзата от открит огън. А тези открити огньове, колегите от пожарната обясниха, са от тополите, които са наблизо. Тополите имат по-лека дървесина и по-дълго задържат огъня тлеейки. Така ние ги поливаме, те пак се палят”, разказа Радев.

И днес военните синоптици и официалната синоптична прогноза на БАН сочат, че температурите ще бъдат над 34 градуса в София. „Притеснени сме. Днес отново докарахме термовизионна техника, измерихме температурите – нагрети са само метални части, камъни, дърветата отново. Повишаването на температурите е рисков фактор дотолкова, че ние намокряме дърветата, а те изсъхват по-бързо”, уточни още полк. Радев.

„Гражданите не трябва да се притесняват. Това са стрелкови боеприпаси. Те летят на 30-40 м максимум. Два-три метра обикновено се пръска гилзата. Има голямо количество сандъци, опаковка от боеприпаси, те също се палят. Трябва да се изчака, не трябва да притискаме колегите, за да могат те прецизно да си свършат работата”, опита се да успокои хората Радев.