Жан Виденов: ДПС не е партия
Жан Виденов: ДПС не е партия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ДПС не е партия, защото защитава единствено корпоративни интереси, това твърди в интервю за списание "Правен свят" бившият премиер Жан Виденов след 10 години мълчание.

Жан Виденов твърди, че ДПС защитава корпоративни интереси на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода. "Такива формации обикновено не ги наричат партии, а малко по-другояче", добавя той.

Виденов припомня, че е напуснал БСП след конгрес, в който поздравление отправил лично Ахмед Доган. По думите му, лидерът на движението благоволил да дари на социалистите политическата си подкрепа, виждайки, че те са се пооправили. Форумът се състоял през 2000 година.

"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", разказва той.

"БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век", посочва Виденов.

По думите му не е мит, че съществуват олигарси. Той нямало да спре да критикува медиите, че измислили олигархични кръгове като Орион, Олимп и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото изключително опасни и вредни олигарси.

"Политиците не бяхме на висотата на предизвикателствата на прехода. Твърдя с още по-голяма убеденост, че медиите също съвсем не бяха на висотата на предизвикателствата на прехода", обяснява експремиерът.

Той не упреква българите за събитията от преди 13 години. Не се изкушава да се върне в политиката.