В момента българската промишленост преработва украински слънчоглед и родната продукция застоява по складовете, заявиха от Асоцията на зърнопроизводителите
Позицията на България е, че искаме отпадането на невъзможността да се прилага антидъмпингови механизми, по отношение на свръхнасищане на пазара. Другото ни искане е при констатация на държавите, че има прекомерен внос на определени стоки, не само на зърнени храни, държавите да могат да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави той да се връща, за да може да се разпространява по-равномерно тази продукция. Това заяви на брифинг земеделският министър Явор Гечев след срещата със зърнопроизводители при президента Радев, които протестират срещу безмитния внос на украинско зърно.

България беше първата и единствената, която още септември констатира тези аномалии на пазара, посочи още той. По думите му в момента вече това се осъзнава и други държави и има подкрепа за тези мерки. Сред другите аномалии на пазара са яйца, сухо мляко, с плодове и зеленчуци от Молдова и други. Предварителните разчети и това, което можем да тълкуваме на познаването на администрацията да влезе в сила юни месец, с предпазни клаузи, посочи още земеделският министър. "Никоя икономика не може да издържи толкова резки промени на пазарите", коментира още Гечев.

Зърнопроизводители блокираха ключови пътища: Без нас няма храна

Гечев също така заяви, че е необходимо разчистване бързо на слънчогледа, тъй като не е толкова траен.

"Недъзите в европейското законодателство изтъкват, когато има кризи. Европа трябва да е по-бърза и солидарна. Източните държави страдат повече, при положение че получават по-малко субсидии. Искаме солидарност и с нашите държави. Нашата държава е солидарна с хората на Украйна", заяви той. И изтъкна, че очаква подкрепа от Полша по отношение на същия проблем.

Министър Никола Стоянов уточни, че проблемът е с гарантирането на транзитни коридори, чрез транзитни такси. Той не пожела да коментира дали трябва украинското зърно да се облага и с мито, но да се гарантира, че транзитните коридори за зърното наистина да са транзитни, а не да остава в страната ни.

От Асоцията на зърнопроизводителите заявиха 1 милион и 100 хиляди тона слънчогледа - това са 1 млрд. лева в складовете. "В нашата икономика земеделските производители са с дефицит 1 млрд. от застоели слънчоглед. Имаме 3 милиона тона пшеница, също седи по складовете, за капак на всичко - царевицата от миналата година не е продадена, това са около 2 млрд. лева. Това са пари, които не са вкарани като данъци в бюджета. Нереглемантиран внос има на слънчоглед и царевица, трябваше да се направят коридори тези стоки да останат в България, защото българската промишленост може да преработи 6 млн. тона - 2 млн. тона във вид на олио да изнесем. Така ставаше преди година, когато не бяха разрушени мощностите на Украйна. Предната година имаше 20 хиляди тона внесени и 200 хиляди тона слънчоглед от Молдова. Тази година се преработват украински слънчоглед. Нашата родна продукция седи и олиото, което се прави, е от украински слънчоглед", посочиха от Асоцията на зърнопроизводителите.

Браншовата организация изрази готовност за продължаване на протестните действия.