Земеделци протестират пред Министерски съвет. Недоволството е заради възможността да навлязат нови генномодифицирани продукти на българския пазар. Решението трябва да бъде гласуване в понеделник в Брюксел, където ще присъства земеделския министър Кирил Вътев.

Протест на животновъди и земеделци: Другия път ще дойдем с говедата, тоягите и вилите (СНИМКИ)

В понеделник министъра на земеделието Кирил Вътев трябва да защити позицията на България по време на комисията по земеделие в Брюксел. На 6 декември МС взе решение да подкрепи испанското предложение и да разреши ползването на нови геномни техники. След острата реакция на част от земеделския бранш и извънредна парламентарна комисия лично Кирил Петков обяви, че страната ни ще гласува „въздържал се”, съобщи NOVA.

Според Марияна Христова от Асоциация „България свободна от ГМО”, това че България ще гласува „въздържал се” не означава нищо решено. „Ако няма квалифицирани мнозинство, което веднага да приложи този регламент, което с върховенство над нашите закони, ние тръгваме по така наречената бавна писта. Това означава, че въпросите за ГМО тепърва ще се дискутират на европейско ниво”, каза тя.