Протестиращите земеделци изчакват до 15 часа конкретни предложения от правителството за решаване на поставените от инициативния комитет проблеми. Ако дотогава няма решения, те ще тръгнат с личните си автомобили към Министерския съвет, предава БНР.

По-рано Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че след приключване на протеста на синдикатите земеделците се събират пред МС, но без машини.

"Разрешението, което получихме от Столична община е, утре сутринта между 5 и 7 часа, докато няма трафик да придвижим определена бройка машини до 80, които да бъдат позиционирани на бул. Тодор Александров. Хората утре ще се съберат от 10 ч. пред храм "Александър Невски". Протестът ще продължи през целия ден пред МС" , уточни той. 

По повод изказването на депутата от ДПС Делян Пеевски, че вече до обяд проблемите на зърнопроизводителите ще бъдат решени те коментираха, че вероятно вече има някакви настроение сред политиците за решаване на този проблем.

Ден на протестите: Синдикатите ще шестват на жълтите павета, тежка техника няма да влиза в София

Те споделиха, че се надяват да бъдат уведомени за това как ще се реши този проблем. Очакват да се започне да се работи по конкретика и мислят, че толеранса, който имаше държавата и в лицето на Министерството на земеделието и на министър-председателя от почти една седмица би трябвало да е свършил работа и вече да са готови с конкретните решения на тези проблеми. 

Тепърва се очаква развитие, процесът е динамичен, подчертаха те. 

Проданов подчерта, че най-проблемното искане е искане номер едно. "По тази тема държавата взе решение в НС и това допълнително подсили протестите. Надяваме се да възприемат това, че ние искаме да запазим българското производство", каза той.