/ ThinkStock/Getty Images
Спешни мерки за промяна във Фонда за лечение на деца ще поиска здравното министерство. Целта е да се избегне забавянето на лечението на деца заради настоящото законодателство, според което в някои случаи дадена болница, за да извърши лечение на дете, трябва да има сключен договор за обществени поръчки.

Бюрократична въртележка спъва лечението на 8-годишно болно дете

Така например се стигна до ситуация, в която фондът не може да заплати на частна болница операция за поставяне на импланти на 8-годишната Самуела, която е със 100-градусово изкривяване на гръбнака, въпреки че лечебното заведение реално може да извърши въпросната интервенция.

Идея: Ще изграждат Национална педиатрична болница у нас

Нужна е промяна на правилника на фонда с цел да отпадне въпросното изискване към болниците, информира здравният министър Николай Петров по време на изслушване от страна на комисията по здравеопазване. Той обяви, че в понеделник стартира работа комисия, която да направи централизирана обществена поръчка на ниво Фонд за лечение на деца. "Идеята е когато се нуждаят от специално медицинско изделие, независимо от болницата, то да се доставя директно от фонда. Според мен това напълно изчиства проблема", обясни здравният министър.

Николай Петров
БГНЕС, архив

По темата за финансовите лимити на болниците, проф. Петров припомни случая с Ловешката болница и нейното изключително тежко състояние от години. Предстои да се проведат разговори за преразглеждане на методиката на лимитите, тъй като от министерството смятат, че нетърпимостта в случая е голяма.