болница
болница / ThinkStock/Getty Images
Бюрокрация спъва лечението на дете
93478
Бюрокрация спъва лечението на дете
  • Бюрокрация спъва лечението на дете
8-годишно дете не получава важна операция заради бюрократични неуредици. Самуела е родена с множество заболявания, сред които и скулиоза. В момента гръбнакът на детето е изкривен на 100 градуса и е необходимо да бъдат поставени специални импланти, които значително ще подобрят здравословното състояние на момичето.

За да се избегнат бъдещи болезнени операции в следващите няколко години е необходимо на детето да се поставят имплантите, обясни бащата на Самуела Емануил Куриян. "След като бъдат поставени с едно дистанционно и без хирургична намеса се променя тяхната дължина. Това позволява на детето да расте без да се правят други интервенции. След 2-3 години имплантите се сменят, слагат се постоянни, които са за възрастен човек", каза бащата на Самуела.  

Само в една болница в страната, която е частна, може да бъде извършена интервенцията. Фондът за лечение на деца е одобрил финансовата помощ от 93 000 лева, но отказва да я отпусне на лечебното заведение, защото няма договор за обществена поръчка.
 
"Средата на март директорката на фонда ни извика на среща и ни информира, че не могат да преведат парите на болницата, защото няма такъв договор. После бяха проведени разговори между фонда и Министерството на здравеопазването. Министър Семерджиев категорично отказа да даде разрешение парите да се преведат. Техният мотив е, че застават зад точката на правилника, че болницата трябва да има договор за обществена поръчка. Тя обаче е частна болница и не е длъжна да има такъв", посочи Емануил Куриян.

Според бащата на Самуела в годините назад този правилник е бил нарушаван в името на здравето на децата. Сега обаче служебният кабинет категорично отказва да отпусне парите чрез пряко договаряне, вместо чрез обществена поръчка. И докато бюрокрацията се оказва най-важна, здравето на Самуела се влошава. Парадоксалното е, че ако операцията бъде направена в чужбина, Фондът ще отпусне парите без обществена поръчка.