/ БГНЕС, архив
Идея: Ще изграждат Национална педиатрична болница у нас
93749
Идея: Ще изграждат Национална педиатрична болница у нас
  • Идея: Ще изграждат Национална педиатрична болница у нас
В България да се изгради първата Национална педиатрична болница. Такъв апел внасят днес до президента, премиера и председателя на Народното събрание граждани, неправителствени организации, лекари и общественици, обединени в инициативен комитет. Идеята е да се изгради лечебно заведение, което да може да предложи комплекси грижи при лечението на малки деца.
 
Освен лечебни кабинети, болницата трябва да има и ДКЦ, рехабилитационни, образователни и организационни функции. Медиците са единодушни, че в България има огромна нужда от въпросното заведение, тъй като днес десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: "Не сте за тук".
 
"София е единствената европейска столица без голяма педиатрична болница. Това има неблагоприятни последици: липса на комплексен подход при решаване на здравословните проблеми на детето, включително и в медико-социален план. Специалистите в София, които работят с деца, са пръснати в 14 различни болници", коментира председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

"Това има неблагоприятни последици, като липса на комплексен подход при решаване на здравословните проблеми на детето, включително и в медико-социален план. Педиатрите в София са пръснати в 14 лечебни заведения, което създава реален риск от забавяне на своевременната диагноза и лечение", посочи Пилософ.
 
Създава се напрежение сред педиатрите, тъй като това влошава квалификацията на здравните кадри. По думите му липсата на единна болница затруднява обучението и специализантите по педиатрия, защото липсва интегралният подход.
 
Идеята е да бъде създаден "Детски здравен парк", където да има всичко необходимо за комплексното лечение на децата в приятелска и приветлива среда - върхови здравни технологии, съвременно оборудване, високо квалифицирани лекари, психолози, социални работници, дори клоуни.