Затворени пътища заради тежките метеорологични условия, коли заседнаха в снега
Затворени пътища заради тежките метеорологични условия, коли заседнаха в снега / снимка: Sofia Photo Agency, архив
инж. Лазар Лазаров
59635
инж. Лазар Лазаров
  • инж. Лазар Лазаров

Заради тежките метеорологични условия временно са затворени участъци от републиканската пътна мрежа в областите Русе, Силистра и Разград.

Очаква се през нощта заради бурните ветрове ситуацията в региона да се усложни.

Пътищата в Силистренско са заледени и не се препоръчва пътуване, съобщиха от Областното пътно управление. На места има блокирани превозни средства, предимно в района на Дулово.

Спасителни екипи пътуват към два закъсали автобуса, за които е съобщено на тел. 112. Единият е в района на село Грънчарово по пътя за Шумен, а другият е близо до село Окорош. Засега няма обратна информация за бедстващи хора.

През нощта машини на фирмите за пътно поддържане ще опесъчават пътищата от републиканската мрежа, увери дежурният в пътното ведомство.

Областният управител на Силистра Николай Димов разпореди автомобили на МВР-Силистра да патрулират по пътищата от първи и втори клас, а на Областно пътно управление - по трети клас.

Екипи на ДАИ трябва да следят дълбочината на протекторите на тежкотоварните автомобили, пътуващи в трите основни направления от Силистра за Русе, Добрич и Шумен.

Мярката е в изпълнение на ангажиментите на ведомствата за сътрудничество и взаимодействие през зимата. Целта е да се следи за качеството на почистване и да не се допуска усложнена обстановка в региона.

Силен вятър на пориви духа в Силистренско, има опасност от навявания. През последното денонощие в региона е натрупана снежна покривка между 2 и 20 см.

Пътят Русе-Варна, в участъка Русе-граница Разград, ще остане затворен до 10.00 ч. в четвъртък, съобщи агенцията "Пътна инфраструктура". По-рано АПИ информира, че по него има снегонавявания и аварирали автомобили.

Участъкът Разград-Шумен се затваря за тежкотоварни автомобили над 10 т също до 10.00 ч. в четвъртък.

От АПИ препоръчват на водачите на автомобили да се въздържат от пътуване през нощта в областите Русе, Силистра и Разград заради усложнената пътна обстановка - силни ветрове и снегонавявания.

Пътят Русе-Варна - в участъка Русе-Шумен, се затваря поради обилни снегонавявания и за отстраняване на аварирали автомобили, съобщи агенцията "Пътна инфраструктура". Участъкът ще остане затворен до 10.00 ч. в четвъртък.

Инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура", заяви пред Дарик, че проблемите на пътя се усложняват и от шофьори, които не спазват разпоредбите на Пътна полиция: "Този път неподчинението е абсолютно драстично. Към 15 часа аварира тир в участъка Русе - Разград, изпреварва го автомобил, който затъва в насрещния банкет и така се блокира пътното платно, като се образува колона. Когато платното беше освободено, преди да влязат почистващите машини, за да почистят натрупалия се междувременно сняг, колона от 250-300 коли навлезе в пътното платно, посока Русе, като въобще не зачитаха разпоредбите на Пътна полиция, даже имаше опит да ги прегазят. Тези коли са в преспите и се вадят от тежка техника, за да могат да се върнат обратно в Русе. Не са самоволни действията на полицаите, хората трябва да се съобразяват с тях. Хората трябва да имат елементарно самосъхранение. Ние сме разпоредили номерата на тези коли да се записват и после органите на реда да си съставят съответните актове".