Затвор за магистрати, които се срещат насаме с депутати. Това е една от промените на Наказателния кодекс, внесена от четирима депутати от Реформаторския блок, ден преди лятната ваканция на парламента.

Абсурдна ли е исканата промяна и до какви патови ситуации може да доведе?

„Абсолютно не мога да повярвам, че някому е хрумнало да криминализира подобен контакт. Основан е очевидно на идеята, че магистратите и представителите на изпълнителната власт по условие са престъпници”, коментира Весислава Иванова, съдия в Софийския градски съд вече 17 години.

Според съдия Иванова корупцията в съдебната система може да се пребори само с читави разследвания.

Нова телевизия потърси и мнението на обществото по спорната поправка. Редно ли е магистрати да влизат в затвора след среща насаме с депутати?

„Това не решава проблемите. Проблемите решават единствено, когато има контрол в институциите - дали магистратите - прокурори, съдии включително си вършат работата”, заяви Юлиан Ангелов, депутат от Патриотичния фронт.

За експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов магистрати и депутати да не могат да си говорят насаме е кардинално недопустимо. „Много е краен, крайни са текстовете, които са предложили. Струва ми се, че просто показва не само политическа незрялост, а така и лична незрялост”, твърди той.

Осъзнали политическата незрялост на поправката, вносителите й решиха да я оттеглят.

Източник: Novanews.bg