Заради неплатени данъци екстрадират българин в Германия
Заради неплатени данъци екстрадират българин в Германия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заради неплатени данъци екстрадират българин в Германия
45705
Заради неплатени данъци екстрадират българин в Германия
  • Заради неплатени данъци екстрадират българин в Германия

До края на месеца 37-годишен разградчанин ще бъде екстрадиран в Германия заради неплатени данъци. Решението е на Окръжен съд-Разград, постановено е след като от немската прокуратура изпратили Европейска заповед за арест за Емил Великов. Властите в Германия твърдят, че българският гражданин не е платил данъци в размер на 177 793,93 евро.

Според немските власти разградчанинът от ромската махала Емил Великов притежава фирма за търговия на дребно в Хамбург, от юли до октомври 2010 г. включително е извършил сделки с метални отпадъци, а не ги е декларирал. По този начин в държавния бюджет не са влезли 177 793,93 евро.

Според немските Наказателен и Данъчен кодекс санкцията за подобно престъпление е лишаване от свобода до пет години или глоба. Налице е двойна наказуемост на деянието тъй като неплащането на данъци е престъпление и в България, констатира българският съдебен състав с председател Лазар Мичев и обяви искането за изпълнение на Европейска заповед за арест за допустимо.

Самият Великов се счита за невинен, не крие, че по това време действително е бил в Германия, но не в Хамбург и не е регистрирал фирма там. Разследващите не изключват той да е измамен, дали е така ще прецени немското правосъдие.

Немските власти изпратили писмо по факс, с което гарантирали, че ако Великов бъде осъден ефективно от съда в Германия, по негово желание може да бъде върнат обратно, за да изтърпи присъдата си в България.

От документите по искането за изпълнение на Европейската заповед за арест става ясно, че разградчанинът е имал и съучастник с фамилия Омерович, за когото се предполага, че е сърбин.

В България Великов е осъждан за кражби, в чужбина няма присъди. След решението на Окръжен съд-Разград е настанен в ареста, очаква се до края на месеца да бъде екстрадиран в Германия, съобщи прокурорът по делото Тихомир Тодоров.