/ iStock/Getty Images
Започва разследване за причините за изчезването на двамата моряци от борда на кораба "Стара планина" край Норвегия, съобщиха от пресслужбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) АД във Варна.

Какво се е случило ще проучи капитанът на кораба. Тъй като "Стара планина" плава под флага на Малта, разследване ще бъде предприето и от администрацията на флага и от специализираното звено на дружеството-оператор на кораба - БМФ. За случая е информирана и Варненската окръжна прокуратура.

Огромна вълна помете български моряци зад борда в Норвежко море (ВИДЕО)

Инцидентът на борда на кораба е станал на 2 януари по време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца на около 100 километра от бреговете на Норвегия. Тогава в района метеорологичните условия са били щормови - вятър със скорост 20-25 метра в секунда и вълни с височина 9-10 метра. След падането на двамата моряци зад борда е обявен сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия е организирана спасителна операция с участието на два хеликоптера. Въпреки усилията двамата не са открити.

Вълни, забавяли кораба до човешки ход, отнесли моряците ни в Норвежко море (ВИДЕО)

От БМФ посочват още, че последно "Стара планина" е инспектиран на 9 декември 2019 г. за съответствие с изискванията на флага на Република Малта и на Държавния пристанищен контрол на Норвегия във връзка с Парижкия меморандум за разбирателство, включително за съответствие с изискванията за морска безопасност. И двете инспекции са завършили без забележки от страна на контролните органи.