Издирвателната операция в Норвежко море беше преустановена
Двама български моряци изчезнаха във водите на Норвежко море. Посолството ни в Осло бе уведомено днес от МВнР на Кралство Норвегия за инцидента с товарния кораб „Стара планина“, при който зад борда са паднали двамата матроси – български граждани, съобщиха от Външно министерство, цитирани от NOVA.

По-късно вечерта издирвателната операция в Норвежко море беше прекратена, защото се смята, че е изтекло времето, през което е можело да оцелеят. Близките им са уведомени.. Двамата българи са членове на екипажа на кораб „Стара планина”, който е правел редовен курс , когато тази сутрин висока 9 метра вълна ги е помела зад борда.

Спасиха 12 моряци от бедстващ кораб в Италия (ВИДЕО)

От БМФ съобщиха, че инцидентът е станал при изключително тежки метеорологични условия - вятър над 20 метра в секунда и бурно море. 

Капитанът на кораба е подал сигнал веднага до спасителния координационен център на Норвегия.  Норвежката морска служба, която е изпратила незабавно хеликоптери. Те търсят падналите зад борда моряци, самият кораб бил на 65 мили в открито море. Продължават обходните дейности.

Нападнаха гръцки кораб край Камерун, осем моряци са отвлечени

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая.
На борда на товарния кораб „Стара планина“ се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна.
NOVA