/ БГНЕС
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Виндхук в Луанда. Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто - първо по рода си след 1989 година, съобщиха от МВнР.

Екатерина Захариева пътува за Африка

Целта на посещението е да възстанови и засили политическите контакти между двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и инвестициите на български компании в Ангола.

Външнотърговските отношения на България с региона са част от общата търговска политика и политиката за сътрудничество за развитие на ЕС спрямо държавите от Африка на юг от Сахара, в чието формиране страната ни участва активно. Външноикономическите отношения на България с тези страни следва да се активизират, предвид традиционно добрите връзки с редица от тях и с оглед нарастващата роля на региона в световната политика и икономика, огромния икономически потенциал и природни богатства.

Започна официалното посещение на Захариева в Намибия (СНИМКИ)

Очаква се да бъде обсъдено и възстановяването на традицията анголски граждани да се обучават в български университети. По информация от МОН в момента 40 анголски граждани се обучават в България.

Анголската страна проявява интерес и за проучване на възможностите за обучение на техни военни в България. През 2017 г. делегация, водена от генерал-лейтенант Антонио Хоаким Фернандес, началник на Артилерията на Ангола, посети Националния военен университет „Васил Левски”, а заместник-министърът на риболова на Ангола г-жа Мария Антонио Нелумба посети Висшия военноморски университет “Никола Вапцаров” във Варна.

Захариева представи възможностите пред Намибия за бизнес с България

Вицепремиерът Екатерина Захариева получи покана за посещение в Ангола по време на първата си среща със своя колега Мануел Домингос Аугусто в Претория през 2018 г. Тогава в Република Южна Африка като председател на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на министерската срещу ЕС - Южноафриканска общност за развитие (SADC).

Българският външен министър разговаря по телефона и с министъра на икономиката на Ангола, който е завършил висшето си образование в УНСС. И с двамата министри Захариева обсъди възможностите за различни форми на сътрудничество в областта на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и нелегалната миграция.
БГНЕС