ВСС
ВСС / БГНЕС

Започна балотажът на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. След като вчера магистратите на успяха да изберат нито един от кандидатите, гласуването продължава и в неделя.

БТА

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. За да е легитимен вотът днес, прагът е 33 процента. Избрани са тези, които имат най-много гласове, а не както на първия тур - поне 50 на сто от гласовете.

Съдиите не избраха свои представители във ВСС

При преброяването в събота вечерта и шестимата с най-висока подкрепа бяха председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

БТА

В началото на изборния ден председателят на изборната комисия съдия Мина Топузова призова всичкии съдии да намерят време и да гласуват, за да бъде избран достоен състав на ВСС.

Съдиите не успяха да изберат своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет от първия опит и затова в неделя отново ще гласуват. Нито един от 15-те кандидати не успя да събере подкрепата на повече от половината от 1442-мата магистрати, гласували онлайн или с хартиена бюлетина.

При гласуването днес такова изискване няма и за избрани се обявяват получилите най-много гласове. По искане на петима от кандидатите броенето на хартиените бюлетини, което продължи повече от три часа, беше излъчвано онлайн на страницата на Висшия съдебен съвет.
При излъчването се видя, че съдия е дал протестен вот чрез невалидна бюлетина, на която пишеше - "ВСС е вреден", съобщава БГНЕС.
 

БТА, БГНЕС