/ БТА
Съдиите не избраха свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС) на първия тур, състоял се днес. До този резултат стигна избирателната комисия след над 3-часово преброяване на хартиените бюлетини, данните от които бяха прибавени към електронното гласуване, приключило в 18.00 часа.

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Нито един от 15-те кандидати не събра 50 процента от действителните гласове. Затова утре ще има балотаж, печеливши ще са шестимата с най-много гласове. 

Почти 70% от съдиите в България гласуваха на изборите за членове на ВСС

От бюлетините днес шестимата с най-висока подкрепа са председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

По данни за електронното гласуване, 68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно. Посредством информационната системата за електронно гласуване през интернет своя вот са упражнили 1296 съдии от 1892 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини са гласували 146 съдии, като избирателната активност е 47,87 на сто. 

Невалидните бюлетини са осем.
БТА