Записвали разговорите на Ваньо Танов в МВР и ДАНС
Записвали разговорите на Ваньо Танов в МВР и ДАНС / снимка: БГНЕС, архив

Подслушването по досъбедното производство за контрабанда, в което са записвани и разговорите на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, е извършено в МВР и ДАНС. Това съобщи ротационният председател на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства Явор Нотев.

На днешното заседание на комисията е изслушан дознателят от ГДБОП, който работи по делото, както и началникът на оперативния работник от ДАНС, който е извършвал прослушване на разговори в реално време.

„Дознателят не конкретизира разговорите в СРС-тата като участници и като съдържание. Няма как да искаме от него тази информация да ни бъде подадена в този момент”, коментира Нотев. По думите му дознателят не е потвърдил за разговор между премиера и Танов. „Той каза, че не си спомня именно за такъв разговор”, уточни Нотев. „Обемът информация, събран със СРС в автентичен вид не може да бъде в паметта на дознателя. За него лицата, които са участници в разговорите са познати и във връзка с разговори, протекли по СРС-та”, уточни още той, цитиран от БГНЕС.

„Получихме много полезна информация във връзка с начина, по който се е стигнало до решението за използване на СРС-та. Ориентирани сме в посоките, в които следва да продължим проверките и справките по писмени материали, които са били съставяни в рамките на тази дейност по разследване на определено престъпление”, коментира още той.

Подслушването е започнало в началото на месец март 2010 г. То е в рамките на разрешения период, с едно продължаване и след това преждевременно прекъсване, посочи Нотев. Подслушването е извършвано основно в МВР, като е имало „изнесена точка” за прослушване на разговорите в реално време в ДАНС, поясни той. Нотев не можа да каже дали Ваньо Танов е слушан в реално време.

Тепърва ще установим точно лицата, които са имали някакъв достъп до системата за подслушване. И дознателят, и прокурорът по досъдебното производство, посочиха, че не могат да предполагат недобросъвестно или избирателно поведение по отношение на информацията, която се събира и се счита за значима и относима по предмета на делото, каза Нотев.

„Не казвам, че не е било възможно някой да бъде впечатлен от участниците в даден разговор и да е трябвало да докладва на своя ръководител, но не го е направил, а да си ги прибере, за да му потрябват някой ден”, каза Нотев.

Предстои комисията да се запознае с писмените доказателства от досъдебното производство, между които сигналът, който е послужил за законен повод за образуването му, искането за прилагане на СРС по отношение на разследваните лица и спрямо Ваньо Танов.

Вчера от прокуратурата заявиха пред Дарик, че Ваньо Танов е подслушван по официално разрешените от съда специални разузнавателни средства, разписани от вътрешния министър Цветан Цветанов. Те са били по сигнал за участие в контрабандна схема. Факти за участие на Ваньо Танов не са открити и в 10-дневния законов срок СРС-тата са били унищожени. С изтичането на срока записите се унищожават автоматично от компютъра без човешко участие, уточниха от прокуратурата. Така оригиналите са унищожени и няма с какво да се сравни съдържанието им.