Занемарили регистъра на онкоболните преди повече от 2 г.
Занемарили регистъра на онкоболните преди повече от 2 г. / БГНЕС
Занемарили регистъра на онкоболните преди повече от 2 г.
26426
Занемарили регистъра на онкоболните преди повече от 2 г.
  • Занемарили регистъра на онкоболните преди повече от 2 г.

От две години и половина е занемарен регистърът на онкоболните, обяви от парламентарната трибуна председателят на здравната комисия в Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Това стана по време на дебатите по промените в закона за лечебните заведения, които депутатите одобриха на първо четене.

Избраниците спориха по въпроса за отпадането на диспансера като вид лечебно заведение, заложено с измененията. Предвижда се да бъде създаден нов вид лечебно заведение - център за психично здраве. Болниците да осигуряват 24-часов прием, е заложено още в проекта на кабинета.

Ето какво каза по въпроса Нигяр Сахлим от ДПС: „Смята се, че целта на предлаганата промяна е отнемане на финансов ресурс, остава открит въпросът кой ще дофинансира диспансерната дейност, защото става въпрос наистина за социално значими болести, касаещи бедните, уязвими слоеве на нашето общество. Психо-диспансерите обслужват хора, от които 30% постъпват там с прокурорско решение. 60% от психично болните, които се лекуват в психо-диспансерите, са неосигурени".

Лъчезар Иванов коментира: „Когато говорихме за диспансерите и за създаването на психиатричните диспансери, имаше пълен консенсус за създаването на дневни центрове, които съответстват на съвременните критерий и разбиране за психично здраве и лечението на психиатрично болните. Създаването на такива дневни центрове не е измислено сега, а ние заимстваме от добрите европейски практики".