"До 20 декември трябва да се разплатим със земеделските производители", подчерта той
"В Министерството на земеделието и храните не можем да се съгласим със становището за протеста на фермерите и животновъдите. Както е известно, ние сключихме меморандумна 20 септември. В него бяха вписани две държавни помощи. Това е така наречената "украинска помощ" и така наречената минимална помощ или de minimis. Тази "украинска помощ" има таван от 250 000 евро на предприятие. Това се промени на 21 ноември, като ЕК измени така наречената временна рамка и таванът стана 280 000 евро". Това обясни в студиото на "Здравей, България" зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев по повод твърденията на земеделците, че не са изпълнени исканията им за подобряване на финансовата ситуация в бранша. 

Той подчерта, че до момента 92 земеделски производители са достигнали определения от ЕК таван, който беше до 250 000 евро.

Фермери излизат на протест

"В момента вече има възможност да се доплати на тези 92 фермери. След като излезе решението на ЕК на 21-ви, от Министерство на земеделието в рамките само на няколко часа изпратихме нотификация до Брюксел за разрешение да преведем нова сума, нов транш, към тях. Срокът, в който трябва да получим отговор, е максимум две седмици. Сумата, която трябва да доплатим е малко над 5 млн. лева. Тя е налична", подчерта зам.-министърът. И допълни: "Тази сума е налична, защото бюджетът до този момент беше 426 милиона лева, разплатен на два транша. От този бюджет сме разплатили 382 милиона лева. Т.е. ние имаме останали малко над 44 милиона лева". 

Стратев обясни, че от този остатък ще бъдат извадени тези 5 млн. лева, с които министерството ще се разплати със земеделците до новия таван от 280 000 евро. "Ще ни остане един остатък от 39 млн. лева, който също ще отиде към земеделските производители до края на годината. До 20 декември трябва да се разплатим с тях. Така че - те ще имат още един транш по украинската помощ", категоричен е той.