Закриват интерната в Стралджа заради системно насилие над децата
Закриват интерната в Стралджа заради системно насилие над децата / Снимка: Община Стралджа

Социално-педагогическият интернат в град Стралджа да бъде закрит, препоръча в писмо до министъра на образованието и науката Анелия Клисарова председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Ева Жечева, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Крайната мярка е наложителна, заради системното нарушаване на правата на децата в институцията, занижения контрол от страна на ръководството и непредприемането на адекватни мерки за предпазване на децата от насилие, посочват от агенцията.

От там посочват, че три месеца след като по сигнал на френски доброволци ДАЗД е установила, че в интерната е извършвано насилие и са прилагани тежки форми на физически наказания над деца от страна на персонала, обстановката продължава да е рискова за тях, не е гарантирана безопасна и защитена среда.

Месец след първата проверка на ДАЗД през септември - след която от интерната бяха отстранени четирима възпитатели, уличени в насилие и прилагане на тежки физически наказания върху децата, бе сменен директорът и бяха направени задължителни предписания към ръководството - в ДАЗД отново е получен сигнал за тежък инцидент.

Повторната инспекция на агенцията в Социално-педагогическия интернат е потвърдила сигнала, че пет момчета са упражнили насилие над други две по-малки деца от същия интернат. Въпреки разделянето на децата по възрастов признак и настаняването им на различни етажи след инцидента, няколко дни по-късно отново е извършено насилие спрямо едно от потърпевшите момчета. Установен е и друг инцидент между възпитаници на специалното училище - двама ученици са упражнили физическо насилие над момче от интерната.

В разрез със служебните си задължения, директорът не е уведомил компетентните органи за инцидента, не е предприел действия за поставяне на детето - жертва на насилие, под закрила, не е извършил обстойна проверка по сигнала, не е потърсил отговорност от възпитателите, допуснали насилието.

В интерната не е осигурена защитена и безопасна среда за децата, липсва ефективен контрол от страна на ръководството над персонала, оставането на децата в него крие рискове за тях, е становището на ДАЗД.