Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на държавите-членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите, като призова в изказването си за общ подход не само в разкриването, но и в разобличаването и предотвратяването на всичк и опити за дезинформация. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Видеоконференцията се съпредседателства от Канада и Ботсвана. С изказвания са се включили 32 делегации на ниво министър.

Всички държави трябва да изградят правни инструменти, с които да гарантират свободата на словото, заяви Захариева. По думите й медиите днес работят под натиска не само на фалшивите новини, но и на различни режими, които ограничават достъп до информация, включително ползвайки изкуствен интелект. Тя е засегнала и отразяването на пандемията от COVID-19, като заяви, че е важно правителствата да предоставят прозрачна и навременна информация на обществото.

Българският първи дипломат повтори решимостта на правителството да изправя пред правосъдието всички извършители на престъпления срещу журналисти, както и да прилага всички стандарти за защита на свободата на изразяване.

Глобалната коалиция по свободата на медиите е учредена през юли 2019 г. в Лондон, като от самото начало България е неин член. Понастоящем в нея има 37 държави, които се решени да се борят срещу посегателствата срещу журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения, информират от пресцентъра на МВнР.