/ МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева откри в сградата на министерството документална изложба, посветена на 150-тата годишнина от създаването на Българска екзархия, съобщиха от външно министерство.
 
“Българската православна църква и християнската вяра имат много значимо място във вековната наша история“, каза министър Захариева. „Дори във времена, когато българската държава не е съществувала на картата на света, църквата е била онази обединяваща сила, която е съхранявала вярата, културата и дори езика ни“, допълни тя.
 
150 години от създаването на Българската екзархия

С откриването на изложбата МВнР се присъединява към отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 г. на Първия църковен народен събор в Цариград.
 
Вицепремиерът Захариева подчерта просветното дело на Българската екзархия, което в своя апогей през 1911-1912 г. се измерва в 1 373 учебни заведения, 2 266 учители и 78 854 ученици.

Екзархията е и пазител на българското в земите, които остават извън пределите на Третата българска държава след Берлинския конгрес. „Не случайно и по това време външното ни министерство носи името Министерство на външните работи и изповеданията, тъй като чрез него се осъществява връзката с органите на Екзархията в Македония и Тракия“, каза Екатерина Захариева.
 
По време на изложбата на външния ни министър беше връчен плакет „150 години Българска екзархия“ в чест на усилията й за опазване на културно-историческото наследство на България зад граница.
 
Паната в изложбата проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение, които очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание.

Учебното помагало "Моята България" с нови разкрития за историята ни (ВИДЕО)

Множество документи и снимки в експозицията показват съхранената народна памет за видни книжовници, духовници, благодетели и общественици, дали своя дан в защита на българската църква, език и култура.
 
Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките и Държавния културен институт към министъра на външните работи.
 
Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” - Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул и други.