/ пресцентър, МВнР
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Беларус в сферите на икономиката, енергетиката, туризма, образованието и високите технологии обсъдиха на срещата си днес министърът на външните работи Екатерина Захариева и беларуският ѝ колега Владимир Макей, предаде БТА.

пресцентър, МВнР

"Както България може да бъде порта за вашия бизнес за европейския пазар, така и Беларус може да бъде порта за България в региона", каза Захариева след срещата.

Тя отбеляза, че през тази година българската агенция за малките и средните предприятия заедно с бизнес делегация ще посети Минск. Министър Захариева отбеляза позитивното развитие на търговията, но допълни, че има още възможности пред двете държави.

пресцентър, МВнР

"74 хиляди беларуски граждани са посетили България през миналата година, но и в тази област има повече потенциал", смята Захариева.

Караянчева иска по-интензивно развитие на стокообмена, диалога и туризма с Беларус (СНИМКИ)

Образованието и културата също са една от сферите, в които могат да се развиват отношенията, посочи българският външен министър. Тя изрази задоволство, че вече седем випуска на Беларуския държавен университет са завършили българска филология.

"Разбрахме се и нашите министерства на културата да започнат работа по план за сътрудничество в областта на културата. В преговори са и социалните министерства на двете страни за спогодби за социална сигурност и обмен на работна ръка."

пресцентър, МВнР

Владимир Макей отбеляза общото мнение, че трябва да се разширяват контактите между правителствата на двете страни и различни организации по сфери от взаимен интерес.

"Виждаме сериозни перспективи за развитие на контактите в промишлеността, селското стопанство, информационните технологии, научно-техническото и инвестиционното сътрудничество", обобщи министър Макей.

"Виждаме голям потенциал в развитието на регионалното сътрудничество", допълни той.

Това е първо официално посещение на министър на външните работи на Беларус у нас след установяване на дипломатически отношения между двете страни през 1992 година.