/ БТА
Писателят Захари Карабашлиев е подал снощи оставка от поста главен главен драматург на Народния театър. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.
„В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение - от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка“. Това заявява в профила си във Фейсбук драматургът. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

„По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това“, подчертава Карабашлиев.

Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция. Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа - мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия. Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън, заявява още Карабашлиев. 

Карабашлиев е един от учредителите на Да, България“. Днес министърът на културата Велислав Минеков призова директора на Народния театър Васил Василев да уволни всички политически фигури в театъра.

„Това ме тревожи и аз не бих искал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение, може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени“, каза Велислав Минеков. Министърът на културата ще иска „да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“.

„Аз държа на присъствието на актьора Александър Морфов в Народния театър и, за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там. Това би било щета, голяма щета. Естествено има мълчание сред неговите колеги, а мълчанието понякога струва злато в буквалния смисъл на думата, тъй като разбрах за едно небивало покачване на заплатите на артистите в състава“, съобщи Минеков и уточни, че една част от тях получават месечно възнаграждение от 5000 лева. Това той намира за смущаващо, като даде пример, че директорът на дирекция в министерството не получава такава сума. Министърът посочи още, че тази заплата, сравнена с онази, която получават в театралните актьори в Пазарджишкия театър, в Разград или във Враца, „нещата наистина ще бъдат впечатляващи“.

Миналата седмица стана ясно, че има напрежение между главния режисьор на трупата Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

 
БГНЕС