Партийното разнообразие в Народния театър „Иван Вазов” може би е удобно, но дали е полезно за театъра, коментира пред журналисти служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предаде БГНЕС.

Минеков съобщи, че проверка по случая с надрасканата с надписи „ДПС” и „изчезвай” врата на ПР-а на първата ни сцена Велислава Кръстева не е назначавал.
Народният театър си има директор, каза Минеков – следователно той трябва да се заеме със случая като вътрешен.

Служебният министър на културата заяви, че първо иска да знае кой е написал вратата в театъра и попита: Кого преследваме етнически в Народния театър? Това етническо преследване ли е, когато има политическо представителство? Аз, ако нападна ГЕРБ, това етническо преследване ли е? Не е, нали? Не е хубаво това нещо.

"Но директорът е пожелал по някакъв начин вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица са от три различни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме "Демократична България", имаме ДПС, той самият е малко БКП и БСП. Може би това е удобно, но дали е полезно за театъра, не съм сигурен", заяви министърът на културата.

Той допълни, че и той може да си направи министерството като си "вземе едно ДПС, едно БКП, едно ДБ и малко ПП, и нещата ще бъдат чудни и никой няма да може да ме мръдне от този пост още 63 години".

Трудният разговор за развитието на България като държава минава през езика, каза министърът на културата проф. Велислав Минеков на откриването на международния форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. Той подчерта, че събитието получава подкрепата и на президента, и на църквата, и на научната общност. 

Министерството на културата подкрепя усилията ви за утвърждаване на българския език по света, каза Минеков в обръщение към участниците във форума.

Той припомни, че форумът започва в година, в която отбелязваме 300-годишнитата от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години на неговата "История славянобългарска". 

Вярвам в интелектуалната мощ на българина и способността му да гради мостове на съзидание във времето, каза още проф. Минеков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира международния форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света". Целта на форума, който събира известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиевисти, е да постави акцент върху българския принос за спасяването на делото на Кирил и Методий и техните ученици, създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят.
БТА