/ БТА
"България не намери сили да одобри започването на преговори на Северна Македония и Албания с ЕС след посещението миналата седмица в София и призивите на международната общност, че е дошло време за пробив". Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама след съвместното им участие в панел от първия Скопски икономически форум, предаде агенция МИА.

България отново блокира присъединяването на Северна Македония към ЕС

Зоран Заев каза, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка с Република Северна Македония въпреки съгласието на останалите 26 страни-членки не е в духа на добросъседските отношения.

Заев още веднъж призова процесът на евроинтеграция да не бъде държан заложник на двустранни спорове. Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, каза Заев и допълни, че напредъкът на страната в европейската интеграция трябва да зависи на първо място от вътрешните реформи.

Въпреки че ние снижихме очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е все пак голямо разочарование, призна Зоран Заев.

Пендаровски: Щом ЕС ни блокира, трябва да засилим партньорство си със САЩ

"За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел", посочи той и допълни, че двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел.

"Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на икономиката, подобряването на стандарта на живот и защитата на нашето достойнство", каза албанският премиер Еди Рама, отбелязвайки, че ЕС отново не е успял да вземе правилното решение, предаде МИА.

По думите на Зоран Заев, цитирани от МИА, фактът, че 26 страни-членки не могат да предотвратят блокадата на една членка, е проблем, причинен от самия ЕС.

"Ние не сме сами и никога няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи ценности, които са също европейски ценности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина", каза Заев.

"Европейските ценности се споделят не само от страните членки, но и от страните кандидатки, и същите тези ценности се насърчават в Западните Балкани - инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност", посочи премиерът на Република Северна Македония.
БТА