/ DarikNews.bg
Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия.

Днес Деница Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

На въпрос как ще бъдат осъвременени пенсиите догодина, министърът посочи, че се правят различни изчисления на различни варианти. 

"Нашето желание е да подкрепим всички пенсионери, но да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като може би най-благоприятният вариант е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1400", каза тя, то уточни, че няма още окончателно решение и в хода на бюджетната процедура всички тези конкретики ще бъдат обсъдени.

От думите на министъра стана ясно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Различните предложения за пенсиите варират между 1,2 млрд. и 3,8 млрд. лева.

Максималният осигурителен доход да скочи на 3200 лв. е възможно предложение, каза още Сачева.

Не е изключено да има увеличение на заплатите в бюджетната сфера и тази година, добави тя, но уточни, че още няма решение за това. Обсъждало се обаче повишаване на възнагражденията в общинските администрации.