/ ThinkStock/Getty Images
Шест глоби на стопани, които са допуснали кучетата им да попаднат в общинските приюти
100904
Шест глоби на стопани, които са допуснали кучетата им да попаднат в общинските приюти
  • Шест глоби на стопани, които са допуснали кучетата им да попаднат в общинските приюти
Само за последната седмица столичното общинско предприятие "Екоравновесие" е наложило шест глоби на стопани, които са допуснали кучетата им да попаднат в общинските приюти.
 
Глобите  са в размер от 100 до 500 лева, а ако нарушението е системно, домашният любимец може да бъде настанен трайно в приюта. Как най-често попадат домашните кучета в общинските приюти за безстопанствени животни обяснява Лорита Радева, преседател на общинската екокомисия:
 
"Този сигнал идва по-скоро от съседите, които си знаят, че това куче обикаля седмици наред. От една страна те се стараят да приютят това куче, да индикират на собствениците, че кучето му е навън. И когато за продължителен период от време прави впечатление, че куче, което е било познавано пред стопанина си пребивава навън, първо тръгва чрез социалните мрежи, вероятно и на вас ви е правило впечатление, информация - намерено, видяно, тук при този блок или магазин за хранителни стоки. И след като за продължителен период от време няма съответната реакция от страна на собственика, идва информацията към общинското предпиятие."
 
Тогава служители на "Екоравновесие" прибират кучето в приют, а за да си го вземете - при първо провинение глобата е от 100 до 200 лева, а при последващо от 250 до 500. От общинските служби припомнят още, че всяко домашно куче трябва да бъде регистрирано, а ако не е кастрирано, подлежи и на данък в размер на 24 лева.