Безпрецедентно дълга, невиждана бе опашката от хора, които искат да се простят със Стефан Данаилов, който издъхна дни преди да навърши 77 години. Неизмерима е народната любов към непрежалимия артист. По-възрастни столичани веднага направиха паралел с обичта към Апостол Карамитев и скръбта по него преди десетилетия, когато хората пак бяха така неутешими. "Двамата сега са заедно там, горе", проплака много възрастна столичанка, чакаща да остави своето цвете за сбогом.

Светъл път, Ламбо (ГАЛЕРИЯ)

Опашката от почитатели започваше от Народния театър "Иван Вазов" в посока на градинката, виеше се на буквата "п" покрай фонтана и обратно, отново стигна до входа на театъра. Почитателите, колегите, приятелите, зрителите, съпартийците, всички, които обичат Ламбо, чинно чакаха повече от 5 часа в студа, за да дойде техният ред и да си вземат сбогом.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

Повечето трябваше да се борят със сълзите, за да кажат пред микрофоните с какво ще запомнят Стефан Данаилов. Най-тъжни бяха актьорите - колеги и негови възпитаници.

"Светъл дух, силен дух. Голям актьор, той беше верен на професията си. Знам, че Бог му е отредил свято място", каза Стоян Алексиев.
 

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

Голямата Татяна Лолова напомни на всички: "Всеки период в живота го е изживял пълнокръвно. Това е същество не само на България, това е извънземно, земно и сърдечно". "Много красиви и талантливи има, но той е посочен. Беше с нас и мисля, че ще остане. Той е неповторимото нещо, което сме имали", убедена е актрисата.

И пак припомни, че Ламбо е казал: "Не ме жалете, живял съм, както трябва". "Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", каза с топлота и любов за него Лолова.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

Башар Рахал, един от неговите ученици, без колебание обобщи: "Имаше два вида хора -Стефан Данаилов и останалите. Яд ме е, че много хора не го познаваха добре. Чувствам се късметлия, че съм част от тези, които са се докоснали до него. Дано тази добрата, която носеше, да може да се предава. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях. Много се надявам българите да станем по-добри хора, защото той беше еталон за това - за човещина и доброта".

Стотици чакат на опашка за „сбогом“ със Стефан Данаилов в Народния театър (СНИМКИ/ВИДЕО)

Христо Мутафчиев му е благодарен, че е разорал пъртината на българското кино за младите. "Изключително благородна личност, освен като голям актьор. Таран, който проправи път в българското кино на едно цяло поколение актьори. Смея да твърдя, че е уважаван от всички, срещаше любовта на хората и това му даваше криле да лети", бяха думите за сбогом шефът на Съюза на артистите.

Президентът Румен Радев, който бе издигнат от инициативен комитет, оглавен именно от Стефан Данаилов, също дойде да се сбогува с големия актьор.

"Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи. Огромният му принос към българското кино, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен той бе и човешкото лице на българската политика", категоричен е президентът.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

Едни от първите на поклонението с червени рози в ръце бяха депутатите от БСП, които дойдоха да се простят с колегата и съпартиеца си. Стефан Данаилов до последно остана заместник-председател на партията. Корнелия Нинова трудно успя да овладее гласа си и да спре сълзите, за да говори.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

"Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше е болките и тревогите на останалите като свои. Беше добър и широка скроен човек, почтен, за нас е вдъхновение и сила. Ние, българските социалисти загубихме свой духовен водач, осиротяхме. Макар че последните дни в болничната стая той ми каза не плачи каквото и да се случи, продължаваме заедно. И е прав. Въпреки смъртта, където и да сме, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си. Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан", отрони просълзената лидерка на БСП.

Ламбо спасил два пъти живота на Йосиф Сърчаджиев (ВИДЕО)


Бившият министър на културата от преди началото на прехода, Георги Йорданов заключи: "Това е една от тежките загуби на българската култура. Той не само, че беше именит и заслужил творец, но и човек с изключителна гражданска чувствителност". Настоящият министър на културата също бе тук. Боил Банов призна, че не познава друг такъв, като Стефан Данаилов. "Аз по-харизматична личност не съм познавал, Извън  огромния му талант, извън обичта на хората, той притежаваше рядкото качество, освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота", каза Банов-син, чийто баща Васил Банов е от талантливото поколение на Ламбо. "Липсата е страхотна за всички тия хора и е огромна тъга", посочи той към виещата се рекордна опашка. "За тия, които го познаваме, страхотна е липсата. Невероятен човек, толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички момента от живота си. По-харизматичен човек от него не съм познавал", отрони Банов.

Росен Цанков: Има два вида хора на света - Стефан Данаилов и останалите

Да се поклонят дойдоха бивши и настоящи държавници и политици, кметът на София Йорданка Фандъкова, двама бивши премиери - Пламен Орешарски и Огнян Герджиков, Даниел Вълчев, здравният министър Кирил Ананиев, бившите червени депутати Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Красимир Премянов и стотици граждани.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС


"Изключително тъжен и тежък момент. Отива си наистина един голям човек, голям приятел, голям хуманист с голямо сърце. За съжаление от следващите дни ние все повече ще усещаме колко много ни липсва. Познаваме се от много отдавна. С неговите филми израснахме в младежките години. След това съдбата беше такава, че ни събра професионално. Той като актьор, после като министър, депутат, а пък аз бях в министерството на финансите. Работихме прекрасно, много се разбирахме. Последно се чухме, като беше в болницата във Варна. Имаше живец, имаше надежда, но за съжаление си отиде, разказа здравният министър Кирил Ананиев.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС


"Голям артист, голям учител, голяма личност. Като гледам неговите ученици, съм сигурна, че той е бил изключително добър към тях. Познавам го като министър на културата, с него работихме по някои проекти и беше изключително сърдечен, отзивчив, голяма личност", сподели и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обърна внимание, че върху политическата дейност на Стефан Данаилов никога не е била хвърляна и сянка на съмнение.

"Ще го запомним и с политическата му дейност, която въпреки че беше дългогодишна, остана без върху нея да бъде хвърляна сянка на съмнения или да бъдат чути критики, че е направил нещо за себе си. Това се случва много рядко в България и е добре, че имаме и такъв пример", каза той.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС

 

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС



"Това е една от личностите, за които можем да кажем само добри неща. Нямам думи. Още не можем да повярваме, че го няма. Той е някъде сред нас. А и човек е жив, докато е в спомените на хората. А той е в спомените на цяла България. Няма поколение, няма някой, който да не го е гледал и да не се е радвал на неговото изкуство. Има хора, които са се докоснали до него, което е щастие и от Бога дадено да можеш да си с такъв човек", не скри чувствата си и актьорът Тончо Токмакчиев.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС


Певицата Йорданка Христова припомни: "Той обичаше всички и всички го обичаха. Беше слънце с чувство за хумор, талантлив, красив , прекрасен, добър човек. Така че той може само да бъде човек, който да дава пример на сини и червени, както се опитват да ни разделят. Ние всички сме хора, всеки може да има слабост и пристрастие, но Стефан, независимо че по наследство е от БСП, той никога не се е държал партийно с никого, което му прави чест. Много се радвам, че го познавам, още преди да стане популярен, в началото на връзката с Мария. Той не иска да тъгуваме за него, защото той е оставил много пример, филми и любов. Радвам се, че сме били приятели".

"Дългогодишен приятел. С Мария Бог да я прости, дълги години се познавахме. Душа велика, за актьорско майсторство няма да говоря. Аз ще отида скоро при него", каза емоционално и бившият президент на Българския футболен съюз Валентин Михов.

поклонение Стефан Данаилов
БГНЕС


След поклонението големият актьор Стефан Данаилов бе изпратен с бурни аплодисменти от събралите се да кажат последно сбогом.

Погребението на Стефан Данаилов ще бъде утре в тесен семеен кръг.