/ БГНЕС
Най-често сигнали в зоополицията се подават за проява на жестоко отношение към животните, преобладават и случаите на безстопанственост. Това съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Национална полиция“ пред "Фокус". От ГДНП изнесоха данни, че най-често сигнали се подават за кучета, котки и коне.

Задържаха мъж за брутално насилие над куче (ВИДЕО)



Съгласно данните през 2014 г. общият брой на регистрираните престъпления е 178. През 2018 г. броят им е нараснал на 349. Това увеличение се дължи не на нарастване броя на случаите на насилие над животните, а по-скоро отразява по-високата степен на обществено доверие към полицията и показва, че гражданите по-често подават сигнали за такъв вид престъпления. Така все по-малко престъпления по тези състави остават латентни.

Обучават полицаи да реагират на престъпления срещу животни


Престъпността спрямо животните е незначителен дял - 0,37 % от всички регистрирани престъпления на територията на страната през 2018 г. Предоставената информация гласи, че темата за дейността на зоополицията е интересна, защото обществото ни е много чувствително към проявата на необоснована жестокост, на каквато най-често стават жертва животните и че дейността на полицейските служители, ангажирани с противодействието на престъпления срещу животни, намира все по-широка обществена подкрепа.
Агенция "Фокус"