/ БГНЕС
Бурни дебати, остри думи и размяна на реплики в парламента при обсъждането на проектокабинета "Денков-Габриел". 

След като номинираният за премиер с втория проучвателен мандат на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков представи приоритетите и структурата и състава на проектокабинета, в пленарната зала на Народното събрание започнаха разискванията. 

Пръв думата взе Николай Дренчев, който обяви, че парламентарната група на "Възраждане" няма да подкрепи правителството. Познаваме лицето, което ни предлагат за министър-председател днес от три правителства, в които беше министър на образованието. Можем да съдим за него по работа му, коментира депутатът. Според него образователното министерство се е превърнало тогава в "печатница на документи с невярно съдържание". Дренчев смята, че децата завършват всички степените на образованието неграмотни. 

Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите започнат да работят заедно, за да изведат България напред. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков от парламентарната трибуна. Той представи кандидатурите на двамата, които са номинирани за премиер и вицепремиер на ротация от девет месеца. 

По думите му неслучайно престижни международни класации поставят акад. Денков в "топ единия процент" на учени в неговата област не в България, не в Европа, а в света. Петков отбеляза, че акад. Денков прилага и е прилагал тези научни постижения в практиката, занимавал се е с най-големите международни компании в сферата на химията и химическите продукти. Кирил Петков посочи още, че номинираният за премиер има богат административен опит като заместник-министър и министър в няколко правителства. "Акад. Денков е скромен човек и няма да чуете да се изтъква", каза съпредседателят на ПП. Според него фактът, че Денков тръгва да води страната за следващите месеци, е невероятна възможност за държавата. 

"Мария Габриел е друг голям талант на България, човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа", отбеляза Кирил Петков. "Как се създава среда за иновации е знание, което може да допринесе не само за икономическия растеж на Европа, но реално за икономическия растеж на България", посочи той. По думите му сега Мария Габриел може да използва това знание за развитието на България.

"Бих се радвал новините от парламента да станат ужасно скучни в следващите месеци, без лични обиди, без скъсани ризи, без скандали", заяви Петков. "Искам новините от всеки парламентарен ден да отброяват поредния приет закон от Плана за възстановяване и устойчивост, поредното подобряване на институционалната рамка, поредната добра стъпка в съдебната реформа, посочи той. Две години политически кампании стигат, време е да свършим работа", призова Кирил Петков. 

"Ясно заявихме, че знаем от опит, че битката със самия себе си е най-трудната, тя си струва да бъде спечелена, ако това ще даде дългосрочни перспективи на хората. Интересите на хората изискват да има работещ парламент и правителство", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Може да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората, но какво ще произтече от това. Време е вместо да живеем в миналото и бъдещото, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. България е парламентарна република, време да престанем да застрашаваме това. За да функционира държавата е задължително да има работещ парламент. Той представлява избора на хората. Днес не даваме кредит на доверие, а на време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти. Дали това време ще се оползотвори, зависи от действията министрите, които ще се закълнат днес. Затова и тяхната отговорност е огромна", посочи още Сачева.

"Никога не сме работили за личните си образи, единствено трябва да се пази чист и неопетнен образът на България. Бързи и качествени резултати може да удължат времето на този Министерски съвет", подчерта още тя.

"Господин Борисов, когато се погледнете в огледалото виждате ли там Пеевски, Карадайъ, Кирил Петков Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов? Да, виждате, защото вие сте едно и също - срам за българската демокрация", заяви Филип Станев от ИТН.

"Вие сте лигата на необикновените джентълмени и измамници. Вие измамихте всички български граждани. Стига ала-бала", каза още Станев. 

Познаваме лицето, което ни предлагате на министър-председател днес. Познаваме го от три служебни правителства, в които то беше министър на образованието, плюс едно редовно правителство. Можем да съдим аз него от работата му в Министерство на образованието, което по това време се превърна в печатница на документи с невярно съдържание, т.е. на фалшиви дипломи. Това заяви Димо Дренчев от "Възраждане".

"Вместо да се формират целенасочено желани качества, децата бяха поверени на НПО-та. Пълна липса на достойнство и отстояване на национални интереси.", каза той и добави, "въпросното лице получи най-голямата научна титла в пълен разрез с всякакви норми и в пълен конфликт на интереси. По морал пише двойка. "Възраждане" няма как да подкрепи тази кандидатура", добави той.

“Днешният избор бе много труден. В новото правителство има хора, които винаги бих подкрепил и такива, които никога ме бих подкрепил. Днес се налага обаче да проявим разум”. Това заяви най-възрастният депутат в 49-то НС и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

“Ние трябва да излезем с правилното решение. Днешното решение взех много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и гражданите да си отдъхнат от разпада на държавността. Вярвам в народа, в страната си, дошло е време да надделее разумът и нищо друго”, каза още Рашидов.

Днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство след Беровото правителство, което ще изпира авторитети, ще прикрива корупцията и е в противовес с желанието на българските граждани. Това заяви независимият депутат Радостин Василев от парламентарната трибуна.

"Чувам изказванията на колеги и виждам огромно лицемерие от ИТН, които не са нещо по-различно и се провалиха в очакванията да бъдат последователни в борбата с модела. Днес се провалят от "Продължаваме промяната", в които аз и огромна част от българските граждани сме вложили надежди, че те никога няма да направят коалиция с ГЕРБ.", добави Василев.

"Ще гласувам против, защото не ми позволява съвестта да подкрепя", каза още той. 

"Днес се гласува 102-то българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България, но това което се гласува днес не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове в последните дни, буквално. Всичко това е обвито в целофан и се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Кой ви е казал на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че корупцията, кражбите, замитането на следи, подмяна на изборните резултати с ала-бала с президента, възпрепятстване на правосъдието, криейки се зад имунитети, са европейски ценности. Вашият евроатлантизъм се свежда до послушания и превиване на гръб пред силните, войната в Украйна и джендър идеологиите и няма нищо общо с европейските ценности", добави Нинова.

"Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн. Днес би трябвало поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка", посочи тя. Според нея те все още нямат програма и тепърва трябва да я правят.

По думите й днешната коалиция е на интересите, имунитетите и зависимостите. "България има нужда от компромиси в трудни моменти, но обяснете какъв е този компромис", настоя тя.

"Няма да подкрепим такава коалиция. Няма да подкрепим този клуб по лични интереси. Няма да подкрепим коалицията на имунитетите, на войната", подчерта Нинова. 

“Ставаме свидетел на разпад на статуквото и на усилията то да бъде спасено на цената на всякакъв компромис. Изнесеният публично запис от заседанието на ПП показа задкулисието”. Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

“Имате ли съмнения, че тези хора ще защитават всякакви интереси, но не и националните. Ние сме свидетели на кадифен държавен преврат”, каза още Костадинов.
БТА, БГНЕС