/ iStock/Getty Images
За юридическите лица, използващи фискални устройства за отчитане на продажби на стоки/услуги в търговски обекти, вече отпада задължението за водене на книги за дневните финансови отчети, в които всеки ден се съхраняват дневните отчети на фискалните устройства, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Задължението обаче остава за бензиностанциите, използващи електронни системи с фискална памет.

Стопанската камара подготвя колективен иск срещу наредбата за касовите апарати

 
За лицата, за които отпада това задължение, е предвидено при работа с касови бележки от кочан да водят специален регистър за ползваните касови бележки от кочан, в който да вписват началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот, изчислен въз основа на всички тях, както и текст, указващ причината за работа с бележките от кочан. Регистърът трябва се съхранява в търговския обект.
 

DarikNews.bg, архив



Отпада задължението за отпечатване на дневни финансови отчети от фискалните устройства, като това облекчение не се отнася за лицата, използващи електронни системи с фискална памет. В тази връзка е регламентирано задължение за производителите и вносителите на фискални устройства са задължени в срок до 30 октомври 2019 г. да представят за функционално изпитване фискални устройства в съответствие новите изисквания.
 

Докато новите устройства влязат в употреба, задължените лица са длъжни да отпечатват дневен финансов отчет.