Възстановиха и уволниха в един ден началникът на РИО-Стара Загора
Възстановиха и уволниха в един ден началникът на РИО-Стара Загора / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Възстановиха и уволниха в един ден началникът на РИО-Стара Загора
53386
Възстановиха и уволниха в един ден началникът на РИО-Стара Загора
  • Възстановиха и уволниха в един ден началникът на РИО-Стара Загора

Две заповеди, една след друга, получи възстановеният от Върховния административен съд началник на образователния инспекторат в Стара Загора Любомир Любенов. С единия документ той бе назначен на поста, а с другия – уволнен.

Любенов се закани, че ще влезе в поредната съдебна битка, но този път ще търси възмездие за униженото си човешко достойнство.

Несъвместимост със заеманата държавна служба е посочено като мотив в заповедта за уволнение, коментира пред Дарик назначеният и отстранен Любомир Любенов. „По-голяма безпардонност от тази заповед не съм виждал. Минути преди да я получа бях заплашен дори и по телефона да освободя поста”, каза той.

Любенов призна, че от студиото на Дарик в Стара Загора отива при адвоката си. „В законно установения срок отново ще потърся правата си в съда. Този път и като човек, чието достойнство бе унижено”, обясни още той.

Причината според него е подписката, която бе разпространена сред служителите на инспектората. „На първото съдебно заседание ще стане ясно кой е нейният инициатор. Аз спазвам законите на страната и не бих си позволил да петня едно или друго име, въпреки, че днес аз бях опетнен по най-безпардонния начин”, коментира Любенов.

След близо две години съдебни дела Любомир Любенов бе възстановен на поста началник на РИО Стара Загора с решение на петчленен състав на ВАС. С него бе отменена заповедта на министъра на образованието Сергей Игнатов за дисциплинарното му уволнение. Решението влезе в сила на 8 май.

Други новини от Стара Загора