/ БТА
"Възраждане" ще внесе искане за намаляване на броя на служителите на посолството на САЩ у нас, обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. По негова информация имало голяма диспропорция между броя на работещите в нашата дипломатическа мисия във Вашингтон и американците в София.

Той напомни, че именно с такъв мотив страната ни изгони над 70 служители на руското посолство в България. Костадинов обяви също така, че разполага с информация, че в американското посолство е проведена закуска, на която е било "редено новото правителство".

"Това е поредната брутална намеса на САЩ във вътрешната политика на страната. Днес сутринта в деня на консултациите, в американското посолство са били привикани представителите на така наречените евроатлантически партии, наричани от нас за по-кратко "американските партии", които са получили инструкции как да се направи новото правителство. Ако това се беше случило в руското посолството, то щеше да бъде обявено от ДАНС. Американците посочват българския премиер и кои да са министрите", смята лидерът на "Възраждане".

Междувременно от партия АБВ категорично заявиха, че съставянето на правителство и действията на политическите партии в България е вътрешнополитически въпрос и всяка намеса на което и да е чуждо посолство или чужда държава е неприемливо.

"Настоящата ситуация, в която се намира държавата ни – в политическа, икономическа и енергийна криза и времена на трудни решения, всяко вмешателство и опит за влияние и натиск отвън трябва да бъде отчетено като вредно и своевременно ограничено.

Настояваме за институционална реакция, която да даде на представители на други държави много ясен знак, че вътрешнополитическите решения на България са работа на българското общество и политици. Държим на позицията за еднакво отношение към всички чужди представители и представителства, когато се правят опити за намеса във вътрешните работи на Р България", допълват от АБВ.

От "Възраждане" настояха да стане ясно, каква точно е била причината да бъдат привикани депутатите, както и да се установи какво точно са говорили. "Дали са обсъждани проблеми на вътрешната политика на България с представители на чужда държава, защото това е състав по Наказателния кодекс и се нарича държавна измяна", посочи Костадинов.