Възпитаници на музикалното училище в Котел изнасят концерт в Италия
Възпитаници на музикалното училище в Котел изнасят концерт в Италия / Sofia Photo Agency

Възпитаниците на Националното училище по фолклорно изкуство „Филип Кутев” в Котел ще изнесат днес концерт-спектакъл „Ние сме България" в италианския град Мартина Франка.

Спектакълът е в рамките на проявите по повод най-големия религиозен празник на града – Денят на Св. Мартин, когато традиционно се организира голям панаир и поредица културни мероприятия. Котленските възпитаници заминаха за Италия в рамките на проект, който предвижда представяне в регион, където изключително популярна е туристическа дестинация за над 5 млн. италианци годишно и много чужденци. Това ще допринесе за популяризиране на българската култура и фолклор.

Финансирането е на министерството на външните работи. По време на концерта ще бъде подреден и рекламно-информационен щанд с презентационни и рекламни материали, представящи постиженията на България и Сливенска област.

Ключова дейност по проекта ще е срещата за културен и информационен обмен между младежи от Националното училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”-Котел и от италианската неправителствена организация Associazione Sud, която е партньор на Областна администрация-Сливен по проекта. Ще се проведе и среща между представители на Областна администрация-Сливен и местната власт в Мартина Франка, на която ще бъдат представени приоритетите в развитието на двата региона и ще се обсъдят възможности за съвместни инициативи и проекти.

Спектакълът „Ние сме България" беше представен за първи път пред сградата на ЕС в Брюксел на 6 май 2006 г. по проект на Министерството на външните работи по случай присъединяването на страната ни към Евросъюза.