/ http://www.vss.justice.bg/
Магистратите изслушват одиторите на закрито заседание
На закрито заседание Висшият съдебен съвет изслушва одитора на системата за случайно разпределение на делата, при която бе установен пробив отвън.

Магистратите заседават онлайн и бяха свикани от министъра на правосъдието заради скандала с манипулирането на системата, за което прави констатации одитът. Сигналът бе подаден от шестима членове на ВСС. Магистратите отхвърлиха предложението на няколко съдии успоредно с одиторите да бъдат изслушани и ай ти специалистите на ВСС, както и да се покани представител на фирмата-разработчик  "Смарт системс 2011", която е внедрила системата по настояване на Христо Иванов.

Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването (ВИДЕО)

Дълги дебати се проточиха по отношение на това дали да стане публично достояние докладът, като окончателното решение ще бъде взето след изслушването на експертите, установили пробитата система за случайното разпределение на делата. Сред предложенията имаше и такова, ако ще се публикува, то да е само резюме от него. Споровете на висок тон между мнозинството във ВСС и основно тримата съдии Панов, Дишева и Керелска продължиха в посока на отричане на доклада и оборване на тезата, че е налице пробив в системата. Имало само "опит за пробив", настоя съдия Дишева.

"Кой направи този извод, че е пробита системата? Няма данни за нито едно проникване в системата", опонира съдия Дишева. "Спрете да манипулирате! Спрете да лъжете хората, не сме в СОС!", отвърна на Дишева правосъдният министър Данаил Кирилов и добави, че това е същият почин на изяви и на общинския съветник от ДБ Методи Лалов в Столичния общински съвет.

"Вие манипулирате и излагате неверни твърдения. Аз не се обиждам от вашите твърдения. Имате социални мрежи, там ще ме изкарвате бял хакер и каквото сте преценили и решите", репликира Кирилов към Дишева и Панов.

Гешев: Лобистите да кажат защо вкараха на тъмно, като панацея, пробитата система за разпределение на делата

"Видимо дебатът се изкривява и се прехвърля към одитния доклад, като се подминават въпросите кой наложи предишната, явно пробита система, защо 5 години не е поискан одит и как да отстраним уязмвимостите, до момента, докато не е готова новата система", намеси се главният прокурор Иван Гешев след настояването на съдиите Керелска и Дишева докладът да стане публично достояние.

Останалите магистрати им напомниха, че няма как това да се случи в цялост, тъй като ще наруши НПК и е държавна тайна, а шефът на ВАС Георги Чолаков напомни, че трябва да се пита наблюдаващият прокурор по досъдебното производство за пробива в системата.

"Останах с впечатление, че ВСС е едва ли не търговско дружество, което е притеснително на фона на одита", заяви Гешев. И попита в отговор на критиките на съдиите Керелска и Дишева, че одиторите не информирали фирмата, изработила системата. "С кого да се свърже одиторът? С тази фирма, наложена от Христо Иванов, която пет години не си е свършила работата? Някаква фирма самарянин, филантроп", констатира той

по повод факта, че тя е поддържала системата с години само за 12 хил. лв. "Това е смешна сума", заключи Гешев. И цитира експертите от Техническия университет, че или е ставало въпрос за "пионерски устрем", или има друга причина. "Аз за себе си имам отговор. Надявам се всеки от вас да има отговор", обърна се Гешев към защитниците на фирмата, внедрила системата за случайно разпределение на делата по времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър. Правосъдният министър пък бе квалифициран като "бял хакер" от шефа на ВКС, а самият Данаил Кирилов пък му го върна с репликата, че се е появил, само за да "открие театъра". Впоследствие Панов се завърна пред монитора, за да провокира главния прокурор с апела да се сезира за издаването на държавна тайна заради коментарите около одита на системата за разпределение на делата.