Вероятно част от ощетените страни ще търсят възмездие, предположи правосъдният министър
Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят възмездие. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в ефира на „Здравей, България“ по NOVA.

Кирилов беше запитан за скандала заради съмненията за манипулиране в системата за случайно разпределение на дела. "Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован", заяви той.

Съдии опитвали от екзотични острови да пробият системата за случайно разпределение на делата

„Докладът казва, че най-големият риск е липса на валидация на квалифициран електронен подпис, след това е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от чужд съд“, коментира министърът.

Преведено на по-прост език това ще рече, че „например от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само да редактираме имената им, а може да ги пуснем в отпуска или да са в отпуск, но да кажем, че те присъстват“, обясни Кирилов.

Правосъдният министър свиква заседание на ВСС заради системата за случайно разпределение на дела

На въпроса дали измамата може да се хване, Кирилов отговори: „Това очевидно са преценили членовете на Висшия съдебен съвет, за да сигнализират органите по разследване, за да може те да направят проверката дали тези факти и обстоятелства са се случили назад във времето. Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Те ми казаха - "ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър". И възниква въпросът: защо е този централен сървър и защо е правен този архив, когато не го проверяваме?", попита правосъдният министър.

„Може да влезе всеки с КЕП. Остава временна следа, но след това този, който е влизал, може после дори да редактира собственото си присъствие и да изтрие следите, което е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система“, поясни правосъдният министър.

Гешев: Лобистите да кажат защо вкараха на тъмно, като панацея, пробитата система за разпределение на делата

Кирилов беше запитан какво ще се случи, ако се окаже, че тази система наистина е хакната, означава ли това, че едни дела ще трябва да започнат отначало, ако наистина има пробив и манипулация.

„Нямаме правило в Закона за съдебната власт по този въпрос. Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят форма и начин за възобновяване на производствата. Не бих искал да твърдя доколко това би било успешно. Другият вариант е законодателят изрично да уреди тези случаи, но той трябва да знае какви са те“, каза министърът.

Той каза още, че одитният доклад ще бъде достъпен и публикуван най-късно до утре.

Кирилов: Няма да приемем текстовете на БСП в Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

Министърът коментира и ситуацията в затворите във времето на епидемията от коронавируса у нас. „Хигиената в затворите е на високо ниво. Турски гражданин в затвора в София е бил тестван за коронавирус, но пробата му е била отрицателна", каза Кирилов.

"Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателният орган трябва да потвърди волята си“. Това заяви още министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той е на мнение, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.
NOVA