Вътрешните министерства на България и Македония ще си сътрудничат
Вътрешните министерства на България и Македония ще си сътрудничат / Снимка: БГНЕС
Облекчаване на визовия режим на 14 общини в пограничната част на Македония, както и сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност ще бъдат сред основните цели на сътрудничеството между министерствата на вътрешните работи на Македония и България. Това стана ясно на среща между министрите на двете държави Румен Петков и Гордана Янкуловска в Сандански.

“Ще разработваме различни проекти пред Европейската комисия, ще осъществяваме обмен на ДНК данни на престъпници, но основната ни цел е да спрем “балканския” път на хероина”, заяви министърът на вътрешните работи на България Румен Петков.

МВР ще подсигури обучение на полицаи от Македония, както и ще предоставя почивните бази на министерството за децата на загиналите македонски полицаи и пожарникари.

“Срещата беше изключително полезна и за двете страни и се надявам през следващите години двете министерства да си сътрудничим добре”, заяви министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска. “За престъпността няма граници”, допълни още тя.

На срещата присъстваха заместник-министърът на МВР Румен Андреев, Кирил Георгиев, директор на ГДБОП, както и македонските им колеги Йордан Размоски, Митко Чафковски.