Върховният касационен съд гледа делото на Kостадин Tасев
Върховният касационен съд гледа делото на Kостадин Tасев / снимка: DarikNews.bg, архив

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото на бащата от Сандански, блудствал с 2-годишния си син Костадин Тасев, предаде БГНЕС. Той беше осъден на 12 години затвор при първоначален строг режим.

Делото стигна до ВКС, след жалба на осъдения, с която иска да бъде оправдан или делото да се върне на апелативния съд, който да намали наложеното наказание на две години лишаване от свобода. Според защитата му Тасев е бил „заклеймен като насилник” в медиите и всичко това е повлияло при воденето на досъдебното производство и при оформянето на мнението на съдебните състави.

На 6 юни т.г. Софийският апелативен съд потвърди изцяло осъдителната присъда на Благоевградския окръжен съд за бащата от Сандански, блудствал с 2-годишния си син. Костадин Тасев беше осъден на 9 юли предната година да лежи 12 години в затвора. Тогава той бе признат за виновен в това, че на 14 и 15 февруари 2010 г. е извършил блудствени действия с неустановен твърд предмет спрямо 2-годишния си син Александър. Бащата, който е подсъдим за блудство и за причиняване на средна телесна повреда на малолетното си дете, все още не е окончателно осъден.

Детето бе прието февруари 2010 г. в „Пирогов” в тежко състояние. То беше в пълен стрес, когато му бе извършена животоспасяваща операция. Родителите му, които живеят като клошари, бяха задържани в МВР-Сандански. Психолозите на МВР констатираха, че Костадин Тасев е личност, която се характеризира с липса на съдържателни и жизнени цели и стремежи, съчетано с емоционална хладност, егоцентричност и дистанцираност спрямо околните. Самият Тасев бе декларирал своята привързаност към сексуални контакти с лица от същия пол, както и към аналния секс, който е осъществявал и счита за нещо естествено.