Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия
Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия / снимка: БГНЕС, архив
Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия
67769
Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия
  • Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия

Липсата на комуникация в случая „Боевски” е основният проблем, който постави на изпитание всички държавни институции, защото е недопустимо Министерството на външните работи и българските институции да научават за това от медиите, едва при завръщането на Гълъбин Боевски в страната. Това коментира в интервю за Дарик външният министър Кристиян Вигенин.

Той уточни, че посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов вчера е бил изслушан от ръководството на МВнР. Веднага щом получа доклада, ще се срещна с посланик Николов и ще съобщим решенията, допълни министър Вигенин.

„Но липсата на комуникация в случая е най-основният проблем, който постави на изпитание всички държавни институции, тъй като буквално е недопустимо Министерство на външните работи и българските институции да научават за подобни случаи от медиите едва при пристигането на Боевски в страната. С тези действия бе поставена като цяло под въпрос дейността на МВнР, така че няма как този случай да остане без последствия", категоричен е Вигенин. По думите му са предприети необходимите мерки като напомняне към българските дипломати в чужбина, че подобно отношение не е допустимо и външно министерство би следвало да получава адекватна информация за това какво се случва.

Не само в Бразилия има български граждани в затвора, но този случай може би беше най-виден, защото Боевски не е случаен човек - олимпийски шампион е, пробвал се е и в политиката като общински съветник преди време, напомни министърът. Това, че той беше много видим, постави в още по-голяма степен институциите и конкретно МВнР на изпитание, каза още той.

В много страни има български граждани в затвора и посолствата и консулствата са там, за да съдействат, но в същото време и да информират адекватно ръководството на външно министерство по тези въпроси, категоричен беше дипломат номер едно.

Посланик Чавдар Николов се завърна в София, за да даде обяснения, защо никой в държавата не е бил уведомен за изненадващото предсрочно освобождаване на Гълъбин Боевски. Олимпийският шампион от Сидни беше задържан през октомври 2011 г. и осъден на две инстанции на 9 години затвор.

Миналата седмица обаче бе експулсиран в България, което изненада всички институции у нас. На 5 април е изпратена нота от бразилското външното министерство до посланик Чавдар Николов. Все още няма официални отговори на въпросите кого е информирал дипломатът ни за тази нота и ако не го е направил, защо е допуснал този пропуск.