В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция на "Дондуков" 2.

Министърът и вицепрезидентът Илияна Йотова представиха програмата, с която ще бъде отбелязана годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията.

Външното ни министерство: Следим с безпокойство случващото се в РС Македония

„Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава става обект, от вчера, на подобни атаки“, обясни Милков.

По думите му след приемането на „френското предложение“ от страна на Северна Македония напреженията се преместиха между политическите партии там и политическата класа в Република Северна Македония. "Те не могат да следват дневния ред, който беше определен с френското предложение", каза още дипломат номер 1.

Сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля: Македонските българи сме тук и ще търсим правата си

Преди ден стана ясно, че Комисията за употреба на имената на личности в РСМ е взела отрицателно становище и е изразила негативно мнение за употреба на името Иван Михайлов от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля. Становището ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието, което ще трябва да вземе решение

Очаквайте още подробности.
Николай Трифонов/БТА